woensdag, 2. mei 2012 - 18:46

April was vrij koud, somber en nat

De Bilt

In tegenstelling tot zijn voorganger maart grossierde april dit jaar niet in zon en warmte. Deze maand krijgt van het KNMI het etiket vrij koud, somber en nat. Een heel andere aanloop naar de zomer dan de laatste jaren toen voorjaarsmaand april steeds bijzonder zacht, zonnig en droog was.

In De Bilt lag de gemiddelde temperatuur over april rond 8,4 graden tegen 9,2 graden normaal. Opmerkelijk genoeg is dat vrijwel gelijk aan de eerste lentemaand maart die gewoonlijk een stuk kouder is, maar dit jaar juist zeer zacht verliep.

Warme dagen met meer dan 20 graden bleven tot het laatste weekeinde van de maand uit, terwijl die temperaturen in het zuiden van ons land al op 22 en 23 maart zijn gemeten. De Bilt kreeg op de fraaie Koninginnedag zijn eerste en enigste warme dag van het jaar. Dat was ook veruit de warmste dag van de maand met in Twenthe de hoogste temperatuur van 23,7 graden. In het oosten en zuiden kwam de temperatuur op de laatste drie dagen van de maand boven de 20 graden.

April telt in De Bilt normaal (gemiddeld over 1981-2010) 11 dagen met een temperatuur boven de 15 graden en drie warme dagen met 20,0 graden of hoger.

Op vijf en op sommige plaatsen zelfs op negen dagen, kwam de temperatuur onder nul terwijl de maand gewoonlijk vier vorstdagen voor zijn rekening neemt. Deelen noteerde op 1 april met -5,1 graden de laagste temperatuur van het land.

Lagedrukgebieden zorgden steeds opnieuw voor wolken en vooral in de tweede helft van de maand ook voor regen. Gemiddeld over het land viel 58 mm tegen 42 mm normaal. Westdorpe kreeg 83 mm neerslag.

De zon was deze maand relatief weinig te zien, landelijk gemiddeld 146 uur tegen 180 uur normaal. De kustgebieden kregen naar verhouding nog de meeste zon, zoals gebruikelijk in het voorjaar.
Provincie:
Tag(s):