vrijdag, 20. juli 2012 - 10:07

Automobilist vaak onwetend over gezondheidsrisico’s airconditioning

700.000 autobezitters in Nederland zijn zich niet bewust van de noodzaak van periodiek onderhoud aan het aircosysteem in hun voertuig. Dit blijkt uit onderzoek van bureau Multiscope in opdracht van BOVAG. Zonder regelmatige controle kunnen zich schimmels en bacteriën vormen, met gevaar voor de gezondheid van dien.

Airconditioning is tegenwoordig vaak een standaardvoorziening in nieuwe auto’s. Tijdens warme zomers of een lange vakantierit is verkoeling van de airco vrijwel onmisbaar. Filters zorgen dat pollen en andere verontreinigingen van buiten worden tegengehouden. Het is van belang dat bepaalde airco-onderdelen regelmatig worden nagekeken en vervangen, omdat de inzittenden anders kans lopen op gezondheidsklachten als geïrriteerde luchtwegen, keelpijn en tranende ogen.

Daarnaast moet het koudemiddel periodiek worden bijgevuld, omdat de airco anders ‘droog’ loopt, met fikse schade tot gevolg. Periodiek onderhoud is niet alleen bij intensief gebruik nodig, maar ook wanneer de airco slechts sporadisch wordt gebruikt. Juist dan hebben schimmels en bacteriën lange tijd vrij spel om zich te nestelen.
Categorie:
Tag(s):