maandag, 23. juli 2012 - 19:35

Automobilisten dienen alert te zijn op reeën

Regio

Op dit moment staan de reeën aan het begin van de jaarlijkse bronsttijd. Bij de bokken (mannetjes) gieren de hormonen door het lief en zij zullen proberen zoveel mogelijk geiten (vrouwtjes) te bevruchten (beslaan).

Tijdens de bronstperiode neemt de voorzichtigheid en schuwheid af en nemen ze zeer veel risico door onverwacht wegen over te steken. De Dierenbescherming Drenthe vraagt daarom ook aandacht van automobilisten. In Nederland komt de ree vrijwel overal voor, in het westen iets minder dan in het oosten.

Voorafgaande aan de paring probeert de bok de geit het hof te maken en jaagt haar achterna. In deze periode zijn reeën dus eigenlijk nooit allen. Vaak zet een geit het op een lopen voor een hitsige bok.
De jonge kalveren die dit voorjaar geboren zijn volgen in hun kielzog. Automobilisten moeten met de gegeven rekening houden. Een veelvoorkomende reactie is om nu het zien van één ree opnieuw het gaspedaal in te trappen, maar als er één ree is overgestoken volgen er doorgaans meer.

Het advies van Staatsbosbeheer en de Dierenbescherming Drenthe luidt dan ook: ‘mocht u een ree waarnemen op de weg, passeer deze dan stapvoets om veel dierenleed en onnodige schade aan uw auto te voorkomen. Een aanrijding met een ree levert gemiddeld een schadepost van € 2300,-‘.

Reeën verplaatsen zich doorgaans over een eigen wegennet dor het bos, dit zijn zogenaamde wissels. ‘Rijdt u nu regelmatig door bos- en natuurgebieden, onthoud dan de plaats waar u een ree op de weg heeft waargenomen. Passeer deze plaatsen het gehele jaar door met gepaste snelheid, want de kans is groot dat ze daar vaker zullen voersteken.’
Op diverse plekken zullen de bermen van de wegen extra gemaaid worden, zodat de automobilisten de reeën beter in de berm aan zien komen.
Provincie:
Tag(s):