dinsdag, 31. juli 2012 - 16:05

Autopech en fietsongevallen belangrijke oorzaken vakantieleed

Leiden

Het zomerseizoen is in volle gang en de telefoon staat roodgloeiend bij alarmcentrale Eurocross Assistance. Opvallend is het grote aantal fietsongevallen dat Eurocross in de maand juli heeft binnengekregen. Maar liefst 15 sportievelingen raakten ernstig gewond tijdens het fietsen.

De meeste ongevallen vonden plaats in de bergen. Nederlanders fietsen graag en het is daarom ook een populaire activiteit tijdens de vakantie. Afwijkende lokale omstandigheden zoals het veelal ontbreken van fietspaden en de diepe ravijnen in de bergen vormen de grootste oorzaken voor de valpartijen met zeer ernstig letsel. Ook registreerde Eurocross 5 quadongelukken en diverse valpartijen van wandelaars. Andere veel voorkomende medische problemen zijn maag- en darmklachten, uitdroging, oorontstekingen en rugklachten.

Meeste meldingen komen uit Frankrijk, Spanje en Duitsland
Afgelopen weekeinde kwamen er ruim 3.200 telefoontjes binnen en was daarmee het drukste weekeinde van dit seizoen. De meeste meldingen komen uit Frankrijk, Spanje en Duitsland. Bijna 1.335 reizigers meldden zich het afgelopen weekeinde met autopech onderweg. Vanwege de hoge temperaturen in Spanje en Italië worden airco's zwaar op de proef gesteld en bezwijken daardoor sneller. Daarnaast staan veel vakantiegangers in de file waardoor de temperatuur van de motor oploopt. Maar liefst 55 voertuigen zijn het afgelopen weekeinde uitgevallen en worden door Eurocross naar Nederland getransporteerd.

Vier augustus is het Zwarte Zaterdag en dan vertrekken er binnen Europa veel vakantiegangers naar en van hun bestemming. Er worden in Europa dan ook lange files verwacht in de populaire vakantielanden. Eurocross bereidt zich voor op de topdrukte door extra hulpverleners in te zetten die zowel thuis als op de alarmcentrale kunnen bijspringen.
Provincie:
Tag(s):