woensdag, 2. mei 2012 - 17:25

Babyvalkje geboren op dak provinciehuis Utrecht

Utrecht

De provincie Utrecht is trotse pleegouder van een babyvalkje. ‘Het jonge slechtvalkje is geboren in een nestkast boven op het 85 meter hoge nieuwe provinciehuis’, meldt de provincie Utrecht woensdag.

Het zal nog een paar weken duren voordat hij zich, net als zijn ouders, rond het provinciehuis zal laten zien. Het is een ‘jongetje’ van 300 gram, en is ongeveer 14 dagen oud. Harry de Rooij van de Werkgroep Roofvogels Nederland heeft dit vandaag geconstateerd na onderzoek van het nestje.

Slechtvalken staan op de lijst van beschermde dieren. In onze provincie zijn dit jaar in totaal twee nestjes te vinden, op het provinciehuis en op de zendmast van IJsselstein. Het nestje op het provinciehuis werd eind maart ontdekt, toen vogelaars een vrouwtjesvalk had gespot. Om de broedende ouders niet te storen heeft de provincie het plaatsen van het logo nog even uitgesteld.

De nestkast hangt al zeven jaar op het gebouw. Het doel hiervan is om de overlast van duiven tegen te gaan. Duiven zijn voor de slechtvalken namelijk een lekker hapje. Dit jaar heeft de valk voor het eerst een vrouwtje gevonden.

De provincie is trots dat de valken het provinciehuis hebben gekozen om hun nestje uit te broeden. Om het goede nieuws te vieren trakteert de provincie morgenochtend iedereen die het provinciehuis binnenkomt op beschuit met blauwe muisjes.
Provincie:
Tag(s):