dinsdag, 10. januari 2012 - 9:19 Update: 08-07-2014 0:55

'Banken lappen nieuwe hypotheeknormen aan hun laars'

Voor twee verdieners met een modaal inkomen zou 2012 de uitgelezen mogelijkheid zijn om een huis te kopen. Het expertisecentrum van het Nibud, dat de leidraad geeft voor kredietverlening aan huishoudens, heeft de regels voor het verstrekken van een hypotheek voor 2012 opgerekt.

Wie nu naar zijn hypotheekadviseur gaat om een hypotheek te krijgen die ruim 30.000 euro meer is dan vorig jaar, komt volgen De Volkskrant van een koude kerk thuis. Banken als ABM Amro, ING en Rabobank passen de nieuwe norm niet toe waardoor de modaal verdieners het zelfde bedrag kunnen lenen als vorig jaar.

De nieuwe regels voor het verstrekken van een hypotheek worden niet toegepast omdat banken bang zouden zijn voor een boet van de
Autoriteit Financiële Markten, die toezicht houdt op de krediet verstrekking aan huishoudens. Zij stuurden eind december een waarschuwing naar de krediet verstrekkers.

De Vereniging Eigen Huis laat aan De Volkskrant weten woest te zijn over de opstelling van de financiële instellingen. 'Sinds wanneer bepaalt de AFM de regels? De nieuwe normen zijn nota bene door minister Donner goedgekeurd. Nu weet niemand meer waar hij aan toe is.'
Categorie:
Tag(s):