woensdag, 18. april 2012 - 8:45

Basisscholen sjoemelen met gegevens 'achterstandsleerlingen'

Uit steekproeven van de Onderwijsinspectie blijkt dat basisscholen dit jaar
50 miljoen euro aan overheidsgeld binnenhalen door te sjoemelen met de gegevens van achterstandsleerlingen. Dit meldt Trouw woensdag.

Voor leerlingen met laagopgeleide ouders krijgen basisscholen extra geld.
De gegevens over het opleidingsniveau van de ouders moeten de scholen zelf verzamelen en doorgeven, en daar gaat het volgens Trouw mis. Door te doen alsof ouders lager zijn opgeleid dan ze in werkelijkheid zijn, kan een school dus meer geld van het ministerie vangen. Uit de steekproef van de Onderwijsinspectie zou blijken dat scholen steeds vaker verkeerde informatie verstrekken. Dat zou zowel per ongeluk als met opzet gebeuren.

Een paar jaar geleden waarschuwde de inspectie al voor fouten in de gegevens, maar het is alleen maar erger geworden. In 2009 werd voor vijftien miljoen euro gesjoemeld, inmiddels is dat bedrag ruimschoots verdrievoudigd.

Minister van Bijsterveldt van Onderwijs heeft al laten weten dat zij de zaak grondig gaat onderzoeken. Met dit onderzoek wil ze ervoor zorgen dat het geld voor achterstandsleerlingen terechtkomt bij kinderen die ervoor in aanmerking komen.
Provincie:
Tag(s):