zondag, 28. oktober 2012 - 12:44

Beoogde regeringspartijen verliezen 10 zetels in de peilingen

Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat de VVD en de PvdA, die het nieuwe kabinet gaan vormen, in totaal 10 zetels verliezen.

De PvdA zou zeven zetels verliezen sinds de verkiezingen en uitkomen op 31 zetels, de VVD verliest er drie en zou uitkomen op 38 zetels. Hierdoor zouden de twee partijen hun meerderheid in de Tweede Kamer kwijt zijn, zo melden verschillende media zondag.

In de afgelopen dagen lekten delen van het op handen zijnde regeerakkoord uit. Daaruit blijkt dat de partijen de hypotheekrenteaftrek voor bestaande gevallen willen aanpakken. Ruim de helft van de VVD-stemmers valt dat erg tegen.

Volgens de peiling zouden meer VVD-kiezers opnieuw op dezelfde partij stemmen dan PvdA-kiezers. Bovendien noemen PvdA-stemmers vaker een alternatief: 42 procent komt met de SP en 25 procent met D66. Bij de VVD noemt 24 procent D66 en 18 procent de PVV.

De PVV en de SP profiteren van het verlies van de twee partijen en krijgen er allebei een zetel bij. De partij van Geert Wilders komt uit op zestien zetels, een zetel meer dan bij de verkiezingen. De SP staat op 21 zetels, zes meer ten opzichte van de verkiezingen.

D66 en 50PLUS staan elk op twee zetels winst. GroenLinks komt uit op twee zetels, een verlies van twee.
Provincie:
Tag(s):