dinsdag, 18. december 2012 - 9:17

Bergingsbedrijf sleept bultrug naar Texel

Texel

Het kadaver van de bultrug is aangekomen op Texel. Het dode zeedier zal door Naturalis worden onderzocht en ontleed.

Een bergingsbedrijf heeft maandagavond de walvis van de zandplaat losgetrokken en versleept naar de haven van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel.

Ook de andere potvis die het afgelopen weekend is aangespoeld zal door een bergingsbedrijf worden geborgen. Gisteren lukte dat echter niet omdat het water waar de potvis ligt, niet hoog genoeg kwam voor het schip. Vanavond zal een nieuwe poging worden gedaan, aldus Rijkswaterstaat.

Onderzoek
Op woensdag 12 december jl. strandde een bultrug op de Razende Bol bij Texel, die op 16 december overleed. Het walvisteam van Naturalis Biodiversity Center zal de bultrug ontleden.

Naturalis Biodiversity Center is als enige instituut in Nederland door de overheid gemachtigd om dode walvisachtigen te vervoeren en te ontleden. Deskundigen van verschillende organisaties waaronder Naturalis gaan op de resten van de bultrug sectie verrichten. Zo zal mogelijk meer duidelijkheid komen over de gezondheidstoestand van het zeezoogdier en de eventuele oorzaak van de stranding.

Het bultrugskelet gaat onderdeel uitmaken van de collectie van Naturalis Biodiversity Center. In deze wetenschappelijke collectie kunnen biologen onderzoek doen aan de walvisbotten om meer te weten te komen over o.a. evolutie, anatomie, variatie binnen de soort en ziektes. Kennis over de anatomie en ontwikkeling van zeezoogdieren helpt ons bij de bescherming ervan en het mogelijk voorkomen van toekomstige strandingen. Het bultrugskelet krijgt wellicht een plaats in museum Naturalis, maar niet op korte termijn.
Provincie:
Tag(s):