zaterdag, 31. maart 2012 - 21:15

'Beroemde kogelgaten moord Willem van Oranje zijn authentiek'

Delft

De beroemde kogelgaten in de muur van Het Prinsenhof in Delft, waar Willem van Oranje in 1584 is vermoord, zijn hoogstwaarschijnlijk de inslagen die Willem hebben gedood.

Dat blijkt uit een vier jaar durend onderzoek waar het tv-programma Blauw Bloed vanavond over bericht.

Ruim vierhonderd jaar nadat Balthasar Gerards Willem van Oranje met drie kogelschoten doodde, blijft de moord op de Vader des Vaderlands tot de verbeelding spreken.

Forensische experts
Onderzoeksleider Willem van Spanje heeft samen met forensische experts van de politie de kogelbaan onderzocht die door het lichaam van Willem van Oranje zijn gegaan en in een keldermuur kogelgaten achterlieten. Uit schietproeven met een vergelijkbaar wapen bleken de loden kogels inderdaad door het lichaam heen te dringen.

Bouwhistorisch onderzoek
Daarnaast vond ook een bouwhistorisch onderzoek plaats van de betreffende muur. Deze muur van Het Prinsenhof bleek inderdaad al te bestaan voor Willem van Oranje werd vermoord. De betreffende kogelinslagen zijn kleiner dan de gaten nu zijn. Experts denken dat mensenhanden in de loop van de eeuwen de gaten groter hebben gemaakt.

De moord
Willem zou zijn doodgeschoten toen hij uit het Gastenkwartier kwam. Eerder ging men uit dat hij in de Historische Zaal zijn middagmaal nuttigde en daarna naar de trap liep en werd neergeschoten.

Laatste woorden
Uit het onderzoek is ook gebleken dat Willem op slag dood moet zijn geweest. Zijn historische laatste woorden "mijn God, mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk", kan hij volgens de onderzoekers daarom nooit hebben uitgesproken.
Provincie:
Tag(s):