dinsdag, 1. mei 2012 - 18:40

Bestrijden eikenprocessierups

Ede

Eind april start de bestrijding van de eikenprocessierups. De firma Henry Kuppen uit Mill voert in opdracht van de gemeente de werkzaamheden uit.

De behaarde rupsen komen soms in grote aantallen voor op de eiken. Over het algemeen komen ze voor in de maanden mei, juni en juli. De rupsen lopen ’s nachts vanuit de nesten groepsgewijs, in processie, naar de bladeren om te eten.

Door de brandharen van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten ontstaan zoals hevige jeuk, pijnlijke huid, ademhalingsproblemen en oogontsteking.

Op locaties waar vorig jaar veel nesten zijn aangetroffen, verwachten we ook dit jaar weer overlast. Op deze plaatsen gaan we de eikenprocessierups preventief bestrijden door middel van een bespuiting met een biologisch middel. Het middel is veilig voor mens en dier en richt zich specifiek op de rupsen. Spuiten is alleen effectief als de rupsen nog jong zijn. Zodra het blad aan de eiken uitloopt komen ook de rupsen uit het ei. Dit is het moment om te spuiten.

De bestrijding voeren we zoveel mogelijk ’s avonds en ‘s nachts uit. De spuitapparatuur veroorzaakt een brommend geluid. Tijdens het spuiten is het mogelijk dat er druppels van het spuitmiddel op de geparkeerde auto’s terechtkomen. Het middel geeft geen schade aan de lak, u kunt het met water weer afspoelen.

Voor gezondheidsinformatie verwijzen wij u naar de website van de GGD (www.ggd.nl). Voor overige informatie verwijzen wij u naar www.vggm.nl/eikenprocessierups of naar www.ede.nl > Milieu, Natuur en Landschap > Natuur en Landschap > Ziekten en plagen.
Provincie:
Tag(s):