woensdag, 21. november 2012 - 10:40

Bewoners tentenkamp Amsterdam Osdorp naar Almere

Almere

Almere gaat tot 2 januari 2013 enkele bewoners van het tentenkamp in Amsterdam Osdorp tijdelijk opvangen. Dit gebeurt uit humanitaire overwegingen, zo laat de gemeente weten.

De bewoners zitten al vanaf september in het tentenkamp en geconstateerd is dat er gezondheidsproblemen zijn en veel stress is onder de demonstranten. Ook is er overlast voor de buurt. Amsterdam heeft aan de centrumgemeenten gevraagd demonstranten tijdelijk op te nemen.

Onveilig
In Amsterdam Osdorp staat momenteel een tentenkamp met 90 alleenstaande asielzoekers, waarvan een gedeelte is uitgeprocedeerd. Burgemeester Van der Laan liet al eerder weten dat de asielzoekers het kamp moeten opbreken, omdat de situatie onveilig is. Er zitten meer mensen in het kamp dan de 60 personen die de gemeente toestond en de hygiëne in het kamp laat volgens de GGD te wensen over. Ook de psychische toestand van de demonstranten en de stressvolle situatie waarin ze verkeren, kan volgens de hulpverleningsinstanties tot escalatie leiden.

Humanitaire aard
Gemeente Almere komt als centrumgemeente tegemoet aan de oproep gezien de humanitaire aard van de situatie. Het Leger des Heils gaat enkele bewoners tijdelijk opvangen in de nachtopvang. Ook mogen ze gebruikmaken van de dagarrangementen. Almere heeft de capaciteit om enkele personen op te vangen. Het gaat nadrukkelijk om tijdelijke opvang opdat betrokkenen kunnen ontstressen en hun gezondheidstoestand kan verbeteren. Het gaat om de opvang van bed, bad en brood tot 2 januari 2013, daarna wordt de opvang beëindigd.

De gemeente Amsterdam is in overleg met de staatsecretaris over de follow-up.
Provincie:
Tag(s):