maandag, 23. januari 2012 - 8:13

Bezuinigingen in de luchtvaart leiden tot grotere veiligheidsrisico's

Doordat de luchtvaart vanwege de crisis moet bezuinigen op de uitgaven lopen vliegpassagiers grotere veiligheidsrisico's. Dit meldt de Telegraaf maandag.

De luchtvaart moet meer gaan besparen en "dat kan leiden tot een toename van onveilige situaties”, aldus de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) in de krant.

Commerciële belangen van vliegmaatschappijen krijgen de overhand en daardoor wordt de werkdruk veel te hoog. Piloten in de Europese Unie slaan daarom alarm, aldus de Telegraaf.

VNV-voorzitter Evert van Zwol geeft als voorbeeld dat piloten nu ’s nachts elf uur moeten gaan vliegen, terwijl wetenschappers zeggen dat tien uur de uiterste grens is.
In Amerika is dat zelfs maximaal negen uur. Zo neemt de kans op ongelukken door oververmoeidheid toe.

Verder klagen piloten over te krappe vliegschema's en er zou ook te vaak met kleinere vliegtuigen worden gevlogen, waardoor onderweg vaker getankt moet worden. Dat geeft vertraging en passagiers ervaren dit als overlast.

Daarnaast zijn er zorgen over de bouw van de Airbus 380. Het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) voert controles uit op een aantal A380-toestellen nadat er opnieuw scheurtjes werden aangetroffen in de vleugels.
Provincie:
Tag(s):