maandag, 11. juni 2012 - 9:43 Update: 08-07-2014 0:50

Bijna 900.000 mensen willen aan de slag

In het eerste kwartaal van 2012 wilden 883 duizend personen een baan van twaalf uur of meer per week. De afgelopen zes jaar zijn dit er niet eerder zo veel geweest. Bijna de helft van de werkwilligen zocht niet actief naar werk of kon niet direct beginnen. Dit heeft het CBS maandag bekendgemaakt.

Helft van alle werkwilligen telt niet als werkloos

De 883 duizend personen die in het eerste kwartaal van 2012 betaald werk wilden, worden ook wel het onbenut arbeidsaanbod genoemd. Van hen waren er 399 duizend niet direct beschikbaar of niet actief op zoek. De overige 484 duizend waren de werklozen, zij kunnen binnen twee weken beginnen en zijn actief op zoek naar werk. Het aantal werklozen varieert met de toestand van de economie, terwijl het aantal overige werkwilligen vrij constant is.

Veel 15 tot 45 jarigen niet direct beschikbaar

In het eerste kwartaal van 2012 waren ruim 170 duizend werkwilligen niet direct beschikbaar voor een baan. Deze groep is relatief jong: zij bestaat voor ruim twee derde uit personen tussen 15 en 45 jaar. Bijna 230 duizend werkwilligen waren wel beschikbaar, maar hadden de afgelopen vier weken niet gezocht. Vooral wie tussen 55 en 65 jaar is, kan meestal wel direct beginnen maar zoekt minder vaak actief naar werk. Ouderen verwachten vaker weinig resultaat.

Meer vrouwen dan mannen

Er zijn twee keer zoveel vrouwen als mannen die willen werken, maar niet direct kunnen beginnen of niet actief zoeken. Met bijna 100 duizend zijn de samenwonende moeders de grootste groep. Verhoudingsgewijs komt niet direct kunnen beginnen vaak voor onder alleenstaande moeders. Drie op de tien alleenstaande moeders die willen werken lopen hier tegenaan. Van de samenwonende moeders is dat twee op de tien.
Categorie:
Tag(s):