woensdag, 3. oktober 2012 - 9:54

Bijna helft filmpjes vuurwerkbommen door makers verwijderd

Amsterdam

Amper 5 dagen na de start van de nieuwe campagne van de Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers is 47 procent van de filmpjes door de makers zelf van het eigen YouTube account gehaald. Dit meldt Veiligheid.nl op zijn site.

De campagne, die afgelopen vrijdag is gestart, heeft als doel vuurwerkgevaarlijke personen te traceren en daarvoor de hulp van burgers in te roepen. Op www.taskforceovb.nl/waarschuwingskaart staat een interactieve waarschuwingskaart als pressiemiddel, waarop de regio’s zijn te zien waar vuurwerkbommenmakers actief zijn.

Met het inzetten van dit pressiemiddel dwingen we de makers hun filmpjes van YouTube te verwijderen. De bommenmakers die op de kaart staan hebben allemaal van de Task Force vooraf een email ontvangen met het verzoek het filmpje van hun account te verwijderen. Bijna de helft heeft inmiddels gehoor gegeven aan dit verzoek. Daarmee is al een grote stap gemaakt in het afbreken van het online podium, waarop bommenmakers hun kunsten met anderen delen.

Op de online waarschuwingskaart staan afbeeldingen van bommenmakers en zijn ook de filmpjes aan te klikken, die bommenmaker op hun YouTube accounts hebben geplaatst. De beelden uit de filmpjes helpen ons bommenmakers te identificeren. Wij doen een beroep op burgers, die naam of adres van de bommenmakers kennen, deze informatie onmiddellijk en rechtstreeks door te geven aan Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Daarnaast vragen wij burgers ook bij Misdaad Anoniem te melden namen of adressen van vuurwerkbommenmakers, die bij hun in de buurt actief zijn. Met deze hulp van burgers kunnen politie en justitie bommenmakers snel vinden en vervolgen.

Het maken en afsteken van vuurwerkbommen en het afsteken van zwaar professioneel knalvuurwerk leidt jaarlijks tot een groot aantal zwaargewonden, soms doden en tot overlast en afkeer van de vuurwerktraditie. Vaak zijn de slachtoffers nog minderjarig. Het afsteken van vuurwerkbommen gebeurt al ver voor de jaarwisseling en vaak nog er na. Daarom is de Task Force dit jaar al vroeg gestart met de opsporing van de vuurwerkbommenmakers.

Het in bezit hebben, verhandelen en afsteken van vuurwerkbommen is strafbaar. In 2011 zijn door het Openbaar Ministerie de strafeisen verhoogd. Voor volwassenen kunnen de strafeisen variëren van 6 tot 15 maanden gevangenisstraf. Voor minderjarigen variëren de eisen van hoge taakstraffen tot jeugddetentie. Daarnaast komt men in het bezit van een strafblad.
Provincie:
Tag(s):