donderdag, 5. januari 2012 - 19:42

Binnenkant maanvis live te bekijken en te ruiken!

Leiden

Op vrijdag 6 januari om 13.00 uur snijdt visonderzoeker Martien van Oijen een maanvis open om de maaginhoud te onderzoeken. Op zaterdag 14 januari gaat preparateur Bas Perdijk vanaf 11.00 uur de maanvis verder ontleden om het opvallende skelet bloot te leggen. Beide specialisten doen hun werk in de zaal LiveScience in Naturalis zodat het publiek mee kan kijken en ruiken!

Maanvissen eten voornamelijk kwallen, maar soms vergissen ze zich en slokken ze een plastic zak op. Het kan zijn dat maanvissen in de Noordzee, waar ze niet thuis horen, te weinig of verkeerd voedsel vinden. Om hierover meer duidelijkheid te krijgen, bekijkt Van Oijen de maag- en darminhoud, om te zien wat het beest gegeten heeft.

Het skelet van een maanvis ziet er heel anders uit dan dat van een gewone vis zoals een baars. De maanvis heeft geen ribben. De taak van de ribben, het beschermen van de interne organen, is overgenomen door een kraakbeenachtige onderhuidse laag. De botelementen die de vinnen steunen, zijn heel zwaar en min of meer vergroeid tot platen. Bas Perdijk legt het skelet bloot zodat het publiek ook de binnenkant van dit merkwaardige beest kan bekijken.

De maanvis (Mola mola) is onmiddellijk te onderscheiden van alle andere vissen door zijn merkwaardige vorm. Het lijkt alsof hij alleen bestaat uit een kop met twee lange vinnen. Hij wordt dan ook niet voor niets zwemmende kop genoemd.

De maanvis die wordt ontleed, meet ongeveer 60 bij 60 cm en is op 23 december 2011 aangespoeld in Bergen aan Zee. Een andere, grotere, maanvis ligt in een bak met ijs in de expeditieruimte, zodat publiek hem kan bekijken vanaf de balustrade in het museum. Er spoelen, mede door de zware stormen, nog steeds maanvissen aan op de Nederlandse stranden.
Provincie:
Tag(s):