donderdag, 5. april 2012 - 20:32

‘Blankenburgtunnel grote schade aan natuur en landschap’

Rotterdam

Natuur- en bewonersorganisaties zijn teleurgesteld over de voorlopige uitkomst van het debat in de Tweede Kamer over de Nieuwe Westelijke Oeververbinding bij Rotterdam.

Er lijkt een meerderheid voor een gedeeltelijke overkapping van het Blankenburgtrace. Die aanpassing van de plannen klinkt mooi, maar de grote schade aan natuur en landschap kan niet worden voorkomen.

Want van een complete ondertunneling is nu zeker geen sprake. Ten eerste gaat de beschermde natuur in het gebied van de Rietputten daardoor verloren. Als tweede wordt het fraaie open cultuurlandschap bij de aansluiting op de (bestaande snelweg) A20 niet gespaard. En bovendien blijft met de keuze voor dit trace de dreiging van een nieuwe snelwegverbinding tussen de A4 en de A20 (de 'A24-ringweg') als een donkere wolk boven Midden-Delfland hangen. Dit prachtige veenweidegebied tussen Den Haag, Delft en Rotterdam is de groene long voor honderdduizenden randstedelingen.

Bovendien verbaast het de organisaties dat de minister zo gemakkelijk voorbijgaat aan de stagnatie in de verkeersgroei. Door die stagnatie, die al voor de economische crisis in 2005 optrad, is er een grote kans dat het knelpunt waarvoor de Blankenburgtunnel nodig zou zijn, niet optreedt. Om dan 1 miljard euro te steken in de Blankenburgtunnel, is in ogen van de natuur- en bewonersorganisaties weggegooid geld.
Provincie:
Tag(s):