zondag, 11. november 2012 - 15:10 Update: 08-07-2014 0:45

Boeiende topper tussen Vitesse en FC Twente eindigt met 'brilstand'

[ELF-Voetbal] De topper tussen Vitesse en FC Twente heeft geen winnaar opgeleverd. Vitesse had het betere van het spel, maar de bezoekers waren constant gevaarlijk in de tegenaanval. Uiteindelijk eindigde het boeiende duel zonder doelpunten: 0-0.

Na een sfeeractie ten ere van Vitesse-spits Wilfried Bony, die vorig weekeinde nog tweemaal scoorde op bezoek bij Ajax (0-2), nam de thuisploeg vanaf het eerste fluitsignaal het heft in handen. De ploeg werd echter vooral uit standaardsituaties gevaarlijk. Corners van Theo Janssen leverden kopballetjes van Jan-Arie van der Heijden en Marco van Ginkel op. Eredivisietopscorer Wilfried Bony dacht zijn ploeg even later met een fraai hakje op voorsprong te zetten, maar zijn hoogstandje rolde vlak voor het Twente-doel langs.

De bezoekers, die slechts sporadisch in het strafschopgebied van Vitesse te vinden waren, werden licht gevaarlijk via Luc Castaignos. Maar na een kapbeweging slaagde de spits er niet in om een schot te produceren. Tien minuten voor de theepauze kreeg Robbert Schilder een betere mogelijkheid. Na een knappe actie van Jerson Cabral leek zijn voorzet door de middenvelder ingekopt te kunnen worden bij de eerste paal, maar Schilder vergat het leer te toucheren.

Gedurende de eerste helft braken de bezoekers zonder goed te spelen wél een record. Twente kreeg tijdens de twaalf Eredivisiewedstrijden dit seizoen nog geen enkel tegendoelpunt tijdens de eerste 45 minuten. De Tukkers slaagden hier nog nooit in. Tien minuten na de rust leek de ploeg van trainer Steve McClaren wel op achterstand te komen. Een handig steekpassje van Bony kwam terecht bij Van Ginkel, die echter geen raad wist met de uitkomende Nikolay Mihaylov.

Het duel ontbrandde volledig na de mogelijkheid voor Van Ginkel. FC Twente, dat de laatste tien edities niet verloor van Vitesse, begon meer op de helft van de tegenstander te spelen, maar de gevaarlijkste momenten ontstonden nog steeds aan de andere kant. Na een uur spelen ontstond er zelfs een heuse scrimmage voor het doel van de bezoekers. Een hoekschop van Theo Janssen bleef hangen in het strafschopgebied en kon slechts ternauwernood voor de voeten van Guram Kashia worden weggehaald. Ook Jonathan Reis liet zich tweemaal zien. Eerst met een verraderlijk schot en even later met een kopbal.

Ook Twente bleef gevaarlijk. De ploeg kreeg na zeventig minuten spelen haar beste kans via Willem Janssen, die uit een strakke voorzet van Dusan Tadic in de handen van Vitesse-goalie Piet Velthuizen kopte. Tien minuten voor tijd was er als een 'duveltje uit het doosje' ineens weer een kans voor Bony, maar de aanvaller 'aaide' het leer slechts. En als zels de Eredivisietopscorer niet tot scoren komt, eindigt het zoals het begon: 0-0.