vrijdag, 20. april 2012 - 14:48

Boijmans ontvangt particuliere schenking ter waarde van 30 miljoen

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen heeft vrijdag een schenking met een waarde van 30 miljoen euro gekregen. Dit heeft het museum vrijdag bekendgemaakt.

Hans Sonnenberg, oprichter en eigenaar van de befaamde Rotterdamse galerie Delta en daarnaast fervent kunstverzamelaar, maakte bekend vijftien kunstwerken uit zijn privéverzameling te schenken aan het museum. De schenking -bestaande uit werken van onder meer Constant, David Hockney en Jean-Michel Basquiat- is tot en met 20 mei te zien in het museum.

In 2000 doet Hans Sonnenberg Museum Boijmans Van Beuningen het genereuze aanbod om een aantal werken uit zijn privéverzameling te kiezen voor de museumcollectie als ‘promised gift’. Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Meneer Delta, een galeriehouder en verzamelaar in het museum’ besloot Sonnenberg vandaag deze vijftien ‘promised gifts’ nu al in een definitieve schenking om te zetten.

Directeur Sjarel Ex uit zich bijzonder verheugd met de schenking: “Wij danken Hans Sonnenberg voor zijn decennialange grote en stimulerende inbreng in het Rotterdamse kunstklimaat en het gulle gebaar dat hij door zijn gift naar de Rotterdamse gemeenschap maakt.”

Verrijking van de collectie
De schenking bestaat uit enkele Cobra-werken, een grotere groep popart van Britse en Amerikaanse kunstenaars en van de Franse nouveaux réaliste Arman, twee werken van Manzoni en twee schilderijen van Basquiat.

Hans Sonnenberg noemt als reden voor het genereuze gebaar het feit dat de schenking goed aansluit bij de collectie van het museum en dat de kunstwerken op deze manier bij elkaar blijven. De geschonken kunstwerken komen in bezit van de Stichting Boijmans Van Beuningen.

Particuliere steun
Museum Boijmans Van Beuningen is groot geworden door kunstverzamelaars en andere begunstigers die de stad en het museum tot op de dag van vandaag een warm hart toedragen. Zonder de hulp van deze particuliere weldoeners was het museum nooit uitgegroeid tot zijn huidige vorm en had het niet zijn huidige positie veroverd in de top van Nederland.

Door een terugtredende overheid blijft particuliere ondersteuning in de toekomst onontbeerlijk. Enkel met steun van particulieren, sponsoren en fondsen kan het museum op een hoog niveau blijven verzamelen, exposeren en bijdragen aan de culturele educatie.

Meneer Delta
De schenking vormt momenteel de kern van de tentoonstelling ‘Meneer Delta, een galeriehouder en verzamelaar in het museum’, die het museum organiseerde ter ere van het vijftigjarige bestaan van galerie Delta. In de tentoonstelling zijn naast de vijftien werken uit de schenking aankopen te zien die het museum in de afgelopen vijftig jaar bij de galerie deed, samen met enkele schilderijen uit de privécollectie van Sonnenberg zelf.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verscheen een rijke publicatie die ingaat op de geschiedenis en betekenis van een unieke galerie en op de belangrijke rol van Hans Sonnenberg binnen de Rotterdamse kunstwereld. De vijftien werken waaruit de schenking bestaat, zijn in deze publicatie apart beschreven en afgebeeld.

De tentoonstelling ‘Meneer Delta, een galeriehouder en verzamelaar in het museum’ is mede mogelijk gemaakt met de steun van Ploum Lodder Princen Advocaten en Notarissen en Stichting Harten Fonds.
Provincie:
Tag(s):