woensdag, 6. juni 2012 - 10:09

Bolkestein: 'Toelatingstoets Nederlands voor wie wil studeren'

Een verplichte toelatingstoets voor wie naar het hbo of de universiteit wil. Pas als de kennis van het Nederlands voldoende is, kan aan de studie begonnen worden. Daarvoor pleit oud-VVD-politicus Frits Bolkestein bij de overhandiging van het eerste exemplaar van De Staat van Morgen.

De Staat van Morgen is het nieuwe boek van trendwatcher Adjiedj Bakas over de toekomst van overheid & politiek. Bakas spreekt vanochtend tijdens het jubileumcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over de overheid van de toekomst. De overhandiging van het eerste exemplaar van het boek en de oproep van Bolkestein zullen door 2500 burgemeesters en wethouders worden gevolgd.

Met eigen ogen heeft Bolkestein geconstateerd dat op universiteiten de beheersing van het Nederlands door studenten vaak onder de maat is. Omdat de Nederlandse economie gebaseerd is op hoogwaardige kennis, baart hem dit grote zorgen. Hij stelt daarom de verplichte toelatingstoets Nederlands voor. Studenten moeten die halen om aan het hbo of de universiteit te kunnen studeren. Ook voor vreemde talen moet meer aandacht in het onderwijs komen, aldus de liberaal. Door de matige beheersing van Duits en Frans lopen we volgens hem handel mis. 'Ook het Engels van Nederlanders is minder goed dan zij zelf vaak denken', aldus de oud-politicus.

Bolkestein sluit daarbij aan op een belangrijk thema in Bakas' boek: onderwijs. De trendwatcher constateert dat steeds meer taken door computers en robots zullen worden verricht, terwijl een groot deel van de beroepsbevolking nu voor administratieve beroepen op mbo-niveau wordt opgeleid.
Provincie:
Tag(s):