maandag, 13. februari 2012 - 21:03

Bonus NS-top onder vuur na uitvallen 870 treinen

Utrecht/Den Haag

Door de aangepaste dienstregeling, die inging op zondag 5 februari, zijn er in totaal 7.000 treinen opgeheven. Per werkdag gaat het om 870 treinen per dag, dat is 16% van alle treinen.

Dat meldt Treinreiziger.nl. Dat komt doordat NS niet kijkt naar de jaardienstregeling, maar naar het dagplan. Het dagplan kan tot 36 uur voor aanvang van de dag worden aangepast. Op die manier kan NS treinen uit het dagplan halen als zij 36 uur van te voren al weet dat deze treinen niet gaan rijden. "Dat wordt dus ook gedaan met de aangepaste dienstregeling" stelt Hildebrand van Kuyeren van treinreiziger.nl.

Dit is volgens van Kuyeren conform de afspraken met het ministerie van Verkeer en Waterstaat. "Het sluit echter niet aan bij de beleving van de reizigers."

Bonus NS-top onder vuur
Inmiddels staan de jaarlijkse bonussen van de NS-top ter discussie. Deze bonus hangt af van de prestaties op het spoor. Maar de top blijkt zich op papier veilig te hebben gesteld. Wanneer het dagplan 36 uur voor aanvang van de dag worden aangepast, dan valt dat niet onder de afgesproken dienstregeling. De NS mag dan de uitgevallen treinen negeren in de prestatieberekeningen.

Dinsdag spreekt de Tweede Kamer over de perikelen op het spoor. Minister Schultz van Haegen zei vorige week al dat de NS-top eigenlijk helemaal geen bonus meer verdient na alle ellende op het spoor.
Provincie:
Tag(s):