zondag, 6. mei 2012 - 17:32

Boor 'Victoria' zonder problemen door 2e wand van station De Pijp

Amsterdam

Boormachine Victoria is sinds zondag nu écht vertrokken uit station De Pijp. ‘De boorders hebben de kop van de boor in de afgelopen twee dagen voorzichtig door de tweede stationswand gemanoeuvreerd’, meldt de Dienst Noord/Zuidlijn zondag.

Dit was een ingewikkelde fase in het boorproces die gelukkig goed en zonder problemen is verlopen. De afzettingen op straat zijn zaterdagavond weer verwijderd en Victoria boort nu onder de Ferdinand Bolstraat richting station Vijzelgracht.

Vertrek goed verlopen
Victoria en de boorders zijn in de afgelopen twee dagen de tweede betonnen wand van station De Pijp gepasseerd. Vanwege de ondiepe ligging van de tunnel en het feit dat Victoria schuin door de wand boorde, was dit een relatief ingewikkelde en risicovolle fase in het boorproces.

De boorploegen hebben Victoria heel beheerst het station uit geloodst en het doorboren van de wand is erg goed verlopen. Daarbij is geen boorspoeling weggelekt naar de straat en er is geen grond verzakt boven de boormachine.

Afzetting op straat verwijderd
Als voorbereiding op de lastige overgang waren ook bovengronds de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. De straat was tijdelijk afgezet en toezichthouders hielden alles 24 uur per dag in de gaten. Het passeren van de wand verliep relatief vlot.

Op zaterdagavond 5 mei was Victoria al zover gevorderd dat de afzettingen op de Albert Cuypstraat konden worden verwijderd en de voetgangers en fietsers hun normale routes weer konden volgen. Ook voor de toezichthouders zat hun dienst er op, zij konden die avond vroeg naar huis.

Scherp blijven
De boorders hebben dit weekend een complexe hindernis genomen. De lastige vertrekprocedure is nu achter de rug en de extra maatregelen zijn niet meer nodig. Dat betekent echter niet dat de boorders nu achterover kunnen leunen. Ook alle komende meters vergen hun volle aandacht en concentratie.

Er staan geen toezichthouders meer op straat, maar we blijven het boorproces nauwlettend volgen. Dit gebeurt in de boormachine en met het uitgebreide bovengrondse meetsysteem. Hiermee houden we de panden, de straat en de grond boven Victoria continu in de gaten.

Meters maken
De voorkant van de acht meter lange boorkop van Victoria bevindt zich nu in de grond op zo’n 13 meter van station De Pijp. In de komende dagen zal de boormachine meters maken onder de Ferdinand Bolstraat en zo trekt zij langzaam de 75 meter lange boortrein achter zich aan het station uit, de geboorde tunnel in.
Provincie:
Tag(s):