maandag, 23. april 2012 - 21:00

Bouw energiezuinige woningen Odoorn voltooid

Odoorn

Aan De Rusken in Odoorn zijn zes bijzondere energiezuinige woningen gebouwd. Vijf van de zes woningen zijn verkocht, de oplevering is deze week. Eén woning is nog te koop. Bij de realisatie van de woningen is gebruik gemaakt van de subsidie Duurzaam Goedkoper van de gemeente Borger-Odoorn. Het project werd gerealiseerd door Invent Planontwikkeling uit Beilen, onder architectuur van het Groninger architectenbureau Martini.

Uitgangspunt voor de nieuwe woningen was om een grote energievraag te voorkomen. Dit is gerealiseerd door het toepassen van hoge isolatiewaarden, in combinatie met onder andere driedubbele beglazing. Daarnaast is aandacht besteed aan kierdichting, om energie te besparen en een comfortabel binnenklimaat te bevorderen. De woningen zijn uitgerust met geïntegreerde buitenzonwering. Verder zijn ze voorzien van een zgn. Passiefhuistoestel in combinatie met zonnecollectoren.

Via een ingenieus systeem kunnen de bewoners van de nieuwe woningen hun energiegebruik monitoren en analyseren. Niet alleen de gebouwgebonden energie zoals verwarming, maar ook het consumptief gebruik, is zichtbaar. Zo wordt bijvoorbeeld direct duidelijk hoeveel het kost om een douche te nemen of een computer ongebruikt aan te laten staan.

De gemeente Borger-Odoorn wil eraan bijdragen dat de woonlasten voor haar inwoners ook in de toekomst te overzien blijven. Door hier nu met de bouw van nieuwe woningen op in te spelen, kunnen toekomstige hoge kosten worden voorkomen. Om dit te bevorderen, heeft de gemeente Borger-Odoorn de subsidieregeling Duurzaam Goedkoper ingesteld. Door bij nieuwbouw 0,2 punt onder de EPC-eis van 0,6 te presteren, komen bouwers in aanmerking voor de subsidie. De woningen in Odoorn hebben een EPC van minder dan 0,4, goed voor het energielabel A+.
Provincie:
Tag(s):