donderdag, 8. maart 2012 - 22:18

Bouw MFC Tiendeveen begint dit voorjaar

Het Multi Functioneel Centrum Tiendeveen is klaar voor de start.

De betrokken partijen hebben alle voorbereidingen afgerond. Het definitieve ontwerp van het MFC kan nu aanbesteed worden. De kosten blijven binnen het budget. Het college van B&W heeft groen licht gegeven. Voordat de bouw start in het voorjaar, volgt de ondertekening van de beheerovereenkomsten en de selectie van de aannemers. Verder komt er nog een informatiebijeenkomst voor het dorp. Naar verwachting wordt het MFC begin 2013 in gebruik genomen. Qua energieverbruik is het gebouw CO-2 neutraal.

Wethouder Tiens Eerenstein is blij met de vorderingen van de afgelopen maanden. “Dit is een ontwerp waar iedereen achter staat. We hebben nu ook overeenstemming over het beheer en de exploitatie. Dorpshuis De Eiken en voetbalvereniging Tiendeveen vormen een samenwerkingsverband voor het beheer van het MFC. Zij overleggen met de J.C. Rahderschool als derde partij in het MFC. Peuterspeelzaal De Boskabouter gaat de schoolruimte gebruiken. Het MFC verhuurt straks de overige ruimtes aan clubs, verenigingen en andere geïnteresseerden.”

“De kern van het nieuwe gebouw is natuurlijk dat het door meerdere groepen wordt gebruikt,” vervolgt wethouder Eerenstein. “Tijdens schooltijd is de gymzaal vooral voor scholieren en peuters, maar in de overige uren kan bijvoorbeeld de gymvereniging er terecht. Verder komt er een crea-ruimte en een plek voor de jeugd uit Tiendeveen. Naast het MFC komt een voetbalveld. De voetbalkantine is tegelijk dorpshuis. Alles is multifunctioneel inzetbaar, overdag en ’s avonds. Een MFC zoals ie bedoeld is.”

De investeringskosten blijven binnen het projectbudget van ruim 4 miljoen euro. Het gaat om kosten voor grond, ontwerp, bouw en de inrichting van het buitenterrein. Het MFC krijgt inkomsten uit de horeca, zaalverhuur en de beheervergoeding van de gemeente. Voor een sluitende exploitatie zorgt het samenwerkingsverband voor € 8.500 aan extra inkomsten per jaar.

Het gebouw is zeer energiezuinig en CO2-neutraal. De energiekosten liggen 56% lager dan bij een standaard gebouw. Een houtpelletkachel zorgt voor de verwarming. Het gebouw krijgt een sedumdak. Dat is een ‘groen’ dak bekleed met planten. Zo past het gebouw mooi in de omgeving en het isoleert extra goed. Verder zorgen zonnecollectoren voor warm water en een deel van de verwarming. De energiezuinige ventilatie zorgt voor een ‘fris’ gebouw met een prettig binnenklimaat.
Provincie:
Tag(s):