dinsdag, 24. januari 2012 - 14:52

Brand in bedrijvencomplex Waalwijk

Waalwijk

De hulpverleningsdiensten rukten maandagavond uit voor een brand in een bedrijfspand aan de Tuinstraat in Waalwijk. Gezien de historie van het pand schaalde de brandweer direct op naar 'zeer grote brand'. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Ook kwamen er geen gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen vrij.

De brand werd maandagavond rond 22.12 uur ontdekt. In het bedrijven verzamelgebouw pand zijn diverse bedrijven gevestigd, waaronder een autopoetsbedrijf, een growshop, een handelsmaatschappij, een cateringbedrijf en een whirlpoolbedrijf. Het vuur ontstond vermoedelijk in het autopoetsbedrijf, waar diverse auto's en autobanden in brand stonden.

De brandweer schaalde binnen een kwartier op naar 'zeer grote brand'. Dit had te maken met het historie van het pand. Vorige jaar (06-02-2011) werd er in hetzelfde pand namelijk een laboratorium ontmanteld dat bestemd was voor de vervaardiging van verdovende middelen. De stoffen die gebruikt worden bij het maken van synthetische drugs zijn brandgevaarlijk en schadelijk. Daarnaast waren er signalen dat er mogelijk Poolse werknemers in het pand gehuisvest waren.

Er werden geen personen in het pand aangetroffen en raakte ook niemand gewond. De omvang van de brand viel mee. Er was sprake van rookontwikkeling en kort durend uitslaand vuur. Meetploegen van de brandweer verrichtten continu metingen in de omgeving. Daarbij zijn geen gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen gemeten. Hierbij wordt overigens opgemerkt dat in iedere rookwolk stoffen zitten die niet gezond zijn om in te ademen.

De hulpverleningsdiensten werkten samen in een zogenaamde GRIP-1 structuur. (GRIP = Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure) Er werd een Commando Plaats Incident (COPI) samengesteld uit de operationeel leidinggevenden van de verschillende hulpdiensten. Burgemeester A.M.P. Kleijngeld stelde zich persoonlijk van de situatie op de hoogte. De politie zette de omgeving af om nieuwsgierigen op afstand te houden en de brandweer ruimte te geven voor de bluswerkzaamheden.

Om 00.45 uur gaf de brandweercommandant het sein 'brand meester'. De brandweer was daarna nog enkele uren in touw voor het nablussen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend en wordt in een later stadium onderzocht.
Provincie:
Tag(s):