donderdag, 24. mei 2012 - 9:56 Update: 08-07-2014 0:51

BTW-verhoging schaadt economie direct

Den Haag

Een snelle invoering van de voorgestelde btw-verhoging van 21 procent uit het Kunduz-akkoord zal de detailhandel ernstig schaden.

De invoering ervan zal, zeker wanneer deze op korte termijn gebeurt, de detailhandel direct ernstig schaden, verlies van werkgelegenheid veroorzaken en de leegstand van winkelpanden versnellen. Zelfs de op zichzelf mooie extra omzet van 140 miljoen euro vanwege het EK voetbal kan dit negatieve btw-effect niet compenseren. Dat meldt Detailhandel Nederland vandaag.

consumentenvertrouwen is historisch laag
Het consumentenvertrouwen is historisch laag, terwijl de spaartegoeden sinds 2010 elk jaar met 14% oplopen. Het Vijfpartijenakkoord maakt de consumenten nog eens extra onzeker. Alleen al de aankondiging van de btw-verhoging einde april veroorzaakt een afname van de omzet in de detailhandel. “Het consumentenvertrouwen komt te voet, maar gaat te paard” zegt Jan Meerman, voorzitter van Detailhandel Nederland bij de presentatie van het Jaarverslag tijdens Retailpoort in Stadion De Kuip.
De snelle invoering van de btw-verhoging ontneemt winkeliers de mogelijkheid om zich erop voor te bereiden.

Talloze artikelen die na 1 oktober worden aangeboden, zijn reeds ingekocht en beprijsd. Het is onwerkbaar om de prijzen te wijzigen. Niet alleen omdat de inkopen al zijn gedaan, maar ook omdat de product- en prijsmix niet meer aan te passen is. Een opslag van 2% leidt tot een prijsaanpassing van bijvoorbeeld €39,95 naar €40,62. Dergelijke prijsstellingen werken averechts voor consumentenbestedingen. Een btw-verhoging op deze korte termijn komt dan voor rekening van de winkelier.

Extra omzet door EK voetbal, maar geen redder in nood
De Oranjekoorts in aanloop naar de Europese Kampioenschappen voetbal loopt wel op. De verwachtingen voor de omzet rondom een dergelijk volksfeest zijn op zichzelf hooggespannen, maar het voornemen om de btw te verhogen in combinatie met het historisch lage consumentenvertrouwen werpt zijn schaduw vooruit. Detailhandel Nederland verwacht rondom het EK niettemin een extra omzet van 140 miljoen euro.

“Grote evenementen kunnen het verschil maken tussen winst en verlies van de onderneming. Maar zelfs als Oranje de titel pakt, zullen de extra consumentenbestedingen later dit jaar teniet worden gedaan door een btw-verhoging”, zegt Jan Meerman, voorzitter van Detailhandel Nederland, vandaag tijdens Retailpoort in stadion De Kuip.

Maatschappelijke neveneffecten bij verhoging btw
Detailhandel Nederland roept de Tweede Kamer op om bij de behandeling van genoemd akkoord niet alleen naar de boekhouding te kijken, maar ook ernstig rekening te houden met de maatschappelijke neveneffecten van de btw-verhoging. Die zijn namelijk desastreus.
Categorie:
Tag(s):