zaterdag, 15. december 2012 - 11:43

Bultrug leeft nog na dodelijke spuit dierenartsen

Texel

De bultrug die vrijdagavond door twee dierenartsen een spuit heeft gehad, om zo het dier uit zijn lijden te verlossen, leeft nog.

Dat zegt burgemeester Francine Giskes van Texel tegenover RTL nieuws die zaterdagochtend met een expert naar de bultrug is gaan kijken hoe het met de walvis is.

Het ministerie van Landbouw heeft vrijdag toestemming gegeven om het dier te doden.

Lenie ’t Hart van de zeehondencrèche in Pieterburen was vrijdagmiddag naar de bultrug toegegaan om nog een reddingspoging te ondernemen maar werd door de politie tegengehouden.

Ze twitterde vrijdagavond: ''bultrug wordt nu doodgespoten door dierenartsen dolfinarium. We zijn verslagen dat dit mogelijk is.... In wat voor wereld leven we.. bultrug slaat met staart zijn moordenaars om de oren. Toch gaan ze door. Veel bloed''.

Ecomare en KNRM hadden in de loop van de vrijdag in nauw overleg besloten niet meer te proberen om de gestrande bultrug te redden. ‘Het blijkt technisch niet haalbaar om het dier vanuit zijn benarde positie te bevrijden’, meldden zij.

Ook de gemeente Texel is bij de beslissing betrokken. Alle deskundigen die de situatie ter plaatse goed kennen hebben geadviseerd te stoppen met de actie. De omgeving van de walvis werd door de politie afgesloten.

Mensen in gevaar
De bultrug ligt op een zeer moeilijk begaanbare plek. Het is een labyrint van geulen en zandbanken. Met aanzienlijke getijdenverschillen. Het is mede daardoor niet verantwoord om door te gaan zonder mensen in gevaar te brengen. Ook het weer is vrijdag een grote beperking. Er wordt harde wind vanuit het oosten verwacht en dat is ongunstig: oostenwind betekent lager hoogwater.

De reddingswerkers van Ecomare hebben het dier vanochtend weer onderzocht op haar conditie. Het resultaat was niet erg positief, aldus een woordvoerder van Ecomare.

Bij Ecomare staat de telefoon sinds gisteren niet meer stil. Uit het hele land kreeg men steunbetuigingen en mensen die spontaan hun hulp aanboden het dier te komen redden.
Provincie:
Tag(s):