zaterdag, 15. december 2012 - 16:48

Bultrug nog niet overleden, onderzoek naar mogelijkheid tweede euthanasiepoging

Texel

De situatie van de op de bij Texel aangespoelde bultrug is onveranderd. Een tweede euthanasiepoging wordt momenteel voorbereid om de stervende bultrug uit zijn lijden te verlossen.

Voor het hele gebied rondom de zandplaat ‘De Razende Bol’ geldt een noodverordening. Dit meldt de gemeente Texel zaterdagmiddag op haar site.

Heden morgen is de situatie van de bultrug door een marien bioloog geobserveerd en werd geconstateerd dat het dier niet overleden is. Het slaapmiddel dat het dier toegediend heeft gekregen is uitgewerkt en de bultrug verkeerd in een vergelijkbare toestand als gisteren. Dat wil zeggen dat de toestand van de bultrug uitzichtloos is. Het is onbekend of het pijn heeft.

Vanmorgen is op verzoek van het ministerie van Economische Zaken een tweede euthanasiepoging verzocht aan de gespecialiseerde dierenartsen. Het ministerie van Economische Zaken is verantwoordelijk voor het welzijn van (beschermde) diersoorten.

Momenteel wordt onderzocht of een tweede euthanasiepoging mogelijk is, gezien de ervaring met de eerste poging. Rondom het gebied geldt een noodverordening, wat betekent dat onbevoegden geen toegang tot het gebied hebben. Dit vanuit het welzijn van het stervende dier en om bevoegden hun werk te kunnen laten doen.
Op de website van de gemeente Texel kan vooralsnog de voortgang van de situatie van de bultrug gevolgd worden.
Provincie:
Tag(s):