zondag, 18. november 2012 - 8:49

Burgemeester laat illegale houseparty door politie beëindigen

Bergen op Zoom

De politie in Bergen op Zoom heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 05.00 uur na overleg met burgemeester H. Polman een einde gemaakt aan een illegale houseparty die werd gehouden in een leegstaand bedrijfspand aan de Vierlinghweg.

'Bij de actie werden twee aanhoudingen verricht', meldt de politie zondag.

De burgemeester besloot in te grijpen omdat er geen vergunning was verleend. Bovendien was er sprake van een brandgevaarlijke situatie, zo werd de ruimte waar het feest gehouden werd met kaarsen verlicht.

Melding
De politie kreeg een melding van een beveiliger dat er een illegale houseparty gaande was in een leegstaand bedrijfspand aan de Vierlinghweg. Agenten zijn ter plaatse gegaan. Er waren naar schatting 250 bezoekers binnen.

Ze waren afkomstig uit Nederland, maar ook uit Frankrijk, België en Duitsland. Kennelijk was er via social media en internet ruchtbaarheid aan het feest gegeven, er moest volgens het bericht ook een entree van 5 of 8 euro betaald worden.

Door surveillance eenheden werd op de invalswegen gezien dat nog meer bezoekers in aantocht waren. Daarom werd besloten het bedrijventerrein af te zetten om verdere toestroom te voorkomen.

Burgemeester Polman werd direct over het incident geïnformeerd. Hij kwam naar het politiebureau voor overleg over de te nemen maatregelen. Besloten werd onder meer vanwege het ontbreken van een vergunning en de brandveiligheid de organisatie te sommeren het feest te beëindigen. Een groot deel van de bezoekers vertrok daarna uit eigen beweging.

De brandweer assisteerde ter plaatse door het terrein te verlichten. De politie schaalde op tot uiteindelijk 40 agenten uit de gehele regio MW-Brabant en Zeeland. Daar de muziek ondanks aanzegging toch bleef spelen en ook circa 70 bezoekers in het pand bleven, werd besloten om iedereen naar buiten te geleiden. Een deel van de muziekapparatuur, zoals draaitafels en mengpaneel, is in beslag genomen.

Reactie burgemeester
Burgemeester Polman toonde zich na afloop tevreden over de actie: "Deze loods was volstrekt niet geschikt voor een dergelijk feest. Er was geen vergunning afgegeven en er was sprake van een gevaarlijke situatie niet alleen voor bezoekers maar ook voor de omgeving. In het pand was het namelijk donker en alleen verlicht met kaarsen. Hierdoor was er gevaar voor brand en ongevallen in de loods. Dat waren de belangrijkste redenen voor het beëindigen van deze illegale houseparty".

Aanhoudingen
Een 29-jarige man uit Den Bosch werd aangehouden op grond van de APV, hij was DJ op het feest. Ook werd een 32-jarige Rotterdammer gearresteerd die niet voldeed aan de vordering om te vertrekken.

Aanvankelijk werd gemeld dat nog een derde verdachte was aangehouden. Dit betrof een man die ook door agenten naar buiten geleid werd. Hij hoefde echter niet mee naar het bureau. De politie heeft diverse namen van betrokkenen en kentekens van voertuigen genoteerd. Er wordt een nader onderzoek ingesteld naar de organisatoren.
Provincie:
Tag(s):