zondag, 19. februari 2012 - 12:00

Cameraman de cel in voor filmen agent

Apeldoorn

'Je bent een gehaktbal en een smerige hond' Dit kreeg een cameraman Niels Damstra te horen van de hulpofficier van justitie nadat hij zondagmorgen werd aangehouden tijdens een voorval op de Laan van mensenrechten in Apeldoorn

Zondagmorgen omstreeks half vijf gaat de cameraman naar de Laan van Mensenrechten in Apeldoorn om filmopnames te maken van een aanrijding. Een auto ligt in de kant van de berm en zo snel als de hulpdiensten er zijn, gaan die ook weer weg.

Niet veel later komt de politie terug en een agent vraagt Damstra hem niet in beeld te brengen. Waneer de cameraman vraag waarom, krijgt hij als antwoord 'omdat ik het vraag'. Omdat Damstra dit niet kan garanderen, slaat de sfeer om. De agent vraag om zijn legitimatie, wat de cameraman weigert. Volgens Damstra is de legitimatieplicht niet bedoeld om de privacy van politieagenten te waarborgen. Als Damstra ook na de vordering weigert, wordt hij aangehouden.

In de cel werd Damstra voorgeleid aan de hulpofficier van justitie. Volgens eigen zeggen roept de man' Je bent een gehaktbal en een smerige hond. Ik ga er alles aan doen om je politieperskaart in te nemen. En je camera wordt in beslag genomen'.

Na twee uur mocht Damstra de cel verlaten. De camera bleef op het bureau omdat deze in beslag was genomen.

Reactie politie Noord en Oost Gelderland
Een woordvoerder van de politie zegt het voorval te betreuren. Zij konden nergens uit opmaken dat het om een professionele journalist ging.
Provincie:
Tag(s):