donderdag, 29. november 2012 - 11:29

Capaciteit rampenbestrijding Defensie uitgebreid

Den Haag

De nationaal gegarandeerde capaciteit om chemische, biologische, radiologische of nucleaire rampen te bestrijden is uitgebreid. Dit meldt het ministerie van Defensie donderdag.

'Vanaf 1 december staan 53 militairen en hun materieel 24 uur per dag paraat om de civiele autoriteiten op aanvraag te ondersteunen', aldus Defensie.

Het gaat om een zogenoemde CBRN responscapaciteit die binnen 2 uur overal in Nederland ter plaatse kan zijn. De eenheid werd gisteren op hun thuisbasis in Vught door Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif symbolisch overgedragen aan de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding en Veiligheid.

Afspraak
De eenheid kan vanaf zaterdag in actie komen om Nederland in voorkomend geval te helpen bij een chemische, biologische, radiologische of en nucleaire dreiging of- calamiteit. De capaciteit staat ter beschikking van de civiele hulpdiensten.

Het leveren van deze gegarandeerde ondersteuning is een afspraak binnen de Intensivering Civiel Militaire Samenwerking (ICMS) tussen het Ministerie van Defensie en het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Civiel
De gegarandeerde CBRN-capaciteit bestaat uit een responseenheid, die bestaat uit een Advies & Assistentieteam, een Detectie, Identificatie & Monitoringgroep en een ontsmettingsstraat die binnen 6 uur kan worden opgezet.

Behalve de 24-uurs capaciteit beschikt Defensie binnenkort ook over een Nationale Trainingsfaciliteit. Hier kunnen militaire en ook civiele instanties zoals de brandweer, ambulance en de politie trainen. Defensie heeft uitgebreide ervaring, kennis en expertise op dit gebied en stimuleert kennisdeling en multidisciplinaire samenwerking.
Provincie:
Tag(s):