dinsdag, 24. januari 2012 - 15:14

Celstraf en behandeling geëist voor ontucht met minderjarige

Utrecht

Vandaag heeft de officier van justitie een celstraf geëist van 18 maanden waarvan zes voorwaardelijk tegen een 48-jarige man uit De Bilt die ervan verdacht wordt een jongen seksueel te hebben misbruikt toen deze 14 en 15 jaar was. Daarbij eiste ze een proeftijd van drie jaar gezien de mogelijk langdurige behandeling die volgens de deskundigen nodig is.

De zaak kwam aan het licht toen de broer van de 15-jarige jongen filmpjes en foto's op de telefoon van zijn broer ontdekte, waarna de vader van de jongen aangifte deed van het misbruik van zijn zoon.

De man was met de jongen in contact gekomen via internet en na een eerste kennismaking kwam het al snel tot seksueel contact. Er was sprake van ontuchtige handelingen en seksueel binnendringen. De verdachte verklaarde niet te weten dat de jongen zo jong was; hij had verteld 17 te zijn. "Dat het slachtoffer heeft gelogen over zijn leeftijd, betekent niet dat de verdachte de dans ontspringt", stelde de officier van justitie.

"Hij had kritisch moeten zijn en door moeten vragen. Hij gaf les aan kinderen in die leeftijd en wist dat kinderen er ouder uit kunnen zien dan ze in werkelijkheid zijn. De jongen vertelde meer verhalen die niet klopten, als volwassene en als docent had hij daar doorheen moeten prikken." Al met al is er geen reden volgens de officier om aan te nemen dat er geen schuld is. Bovendien gaat het om een jonge jongen, niet alleen kwetsbaar vanwege zijn leeftijd waardoor de gevolgen van het handelen niet te overzien zijn, maar ook door de verstandelijke beperking van de jongen, die hierdoor speciaal onderwijs volgt.

"U heeft de lichamelijke integriteit van deze jongen op grove wijze geschonden, uw eigen gevoelens de boventoon laten voeren en hem aan u willen binden met cadeautjes en aandacht. U had als volwassene beter moeten weten", aldus de officier. De behandeling is te meer van belang omdat de verdachte enigszins ontoerekeningsvatbaar wordt geacht. Hoewel er geen pedoseksuele stoornis is vastgesteld, is de belangstelling van de verdachte voor jonge jongens wel zorgwekkend. Ook al wordt het recidivegevaar laag ingeschat, dan nog acht de officier van justitie een langdurige behandeling op zijn plaats om dit gevaar te verminderen en de verdachte inzicht te laten ontwikkelen in zijn keuzes en de gevolgen daarvan.
Provincie:
Tag(s):