dinsdag, 29. mei 2012 - 20:34

Celstraf en werkstraffen geëist voor geweld tegen brandweer en politie

De Bilt

Dinsdag heeft de officier van justitie te Utrecht werkstraffen en (voorwaardelijke) celstraffen geëist tegen twee minderjarige en twee meerderjarige verdachten die zich tijdens de jaarwisseling in De Bilt schuldig maakten aan openlijk geweld tegen brandweerlieden en agenten.

In het Burgemeester van Heemstrakwartier hadden bewoners twee olievaten geplaatst met hierin vreugdevuren om de jaarwisseling te vieren. Toen het vuur buiten de vaten kwam, werd afgesproken dat de vuren werden getolereerd als het binnen de vaten zou blijven. Desondanks werden er pallets, karton en huisraad naast de vaten in brand gestoken. De brandweer verbood daarop het vuur.

Toen het vuur toch weer werd aangestoken, ontstond in de loop van de avond en nacht een gevaarlijke situatie. Gezien het risico van een overslaande brand, moest het vuur geblust worden. Vijf keer moest de brandweer het vuur blussen; de laatste twee keer moest de politie de brandweer beschermen. Zij stonden als een cordon met honden om de brandweer heen.

Bij deze bluswerkzaamheden werd de brandweer en de politie bekogeld met ontstoken, zwaar vuurwerk, volle en lege bierflesjes, oliebollen en stenen. Ook werd er vanuit een bovenverdieping van de woning van een aantal van de verdachten vuurwerk naar de brandweer gegooid en werd er vanuit de groep gescholden en bedreigingen geroepen. Desondanks liep de brandweer niet weg voor hun verantwoordelijkheid: de noodzaak om de brand te blussen en verder gevaar te voorkomen stond voorop.

Door dit alles liepen de politieambtenaren en brandweerlieden, naast gevoelens van angst en boosheid, verwondingen op als een tweedegraads brandwond en tijdelijke en blijvende gehoorschade. Dankzij de beschermende kleding, de bijstand door de politie en een dosis geluk zijn de verwondingen hiertoe beperkt gebleven.

De officier van justitie hekelde het wangedrag en eiste tegen drie verdachten werkstraffen met een voorwaardelijke celstraf, en tegen een van de verdachten een celstraf van tien maanden waarvan vijf voorwaardelijk.

Daarnaast eiste zij diverse bijzondere voorwaarden: huisarrest bij de volgende jaarwisselingen, een contactverbod tussen twee verdachten, intensieve trajectbegeleiding en therapie.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Provincie:
Tag(s):