vrijdag, 31. augustus 2012 - 18:00

Celstraf geëist voor veroorzaken explosie in woning IJmuiden

Haarlem/IJmuiden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag 3 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, geëist tegen een 65-jarige man uit IJmuiden voor het veroorzaken van een explosie in zijn woning, op 25 maart 2012. 'Daarbij ontstond levensgevaar voor anderen en gemeengevaar voor goederen', meldt het OM vrijdag.

Verdenking
Het OM verdenkt de man ervan dat hij de gaskraan heeft opengedraaid, de gasslang heeft verwijderd en in zijn slaapkamer een waxinelichtje heeft laten branden. Vervolgens heeft hij de woning verlaten. Door de explosie werd de gevel uit de woning geblazen en werden brokstukken rondgeslingerd.

Het huis stond in brand. Uiteindelijk moest het pand gesloopt worden wegens instortingsgevaar. Diverse huizen in de omgeving raakten tijdelijk onbewoonbaar, een huis is geheel onbewoonbaar geworden.

Deskundigen achten de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Om hem na zijn detentie in de gaten te kunnen houden heeft de officier van justitie een voorwaardelijke celstraf van een jaar geeist, met een proeftijd van 3 jaar.

Dat is een jaar langer dan gebruikelijk. In die 3 jaar zou wat het Openbaar Ministerie betreft een meldplicht moeten gelden en zou de verdachte alle voorwaarden van de Reclassering moeten opvolgen.

De rechtbank Haarlem doet over twee weken uitspraak.
Provincie:
Tag(s):