maandag, 13. februari 2012 - 17:41

Celstraf voor schieten op kinderen vanaf Eindhovens balkon

Een 23-jarige man uit Eindhoven en een 16-jarige plaatsgenoot zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen wegens het schieten op kinderen die op een veld bij een middelbare school stonden. Dit heeft rechtbank 's-Hertogenbosch maandagmiddag bekendgemaakt.

De Eindhovenaren schoten met een CO2-wapen/gasdrukpistool vanaf een balkon van een flatgebouw. De rechtbank 's-Hertogenbosch legde de oudste een gevangenisstraf op van 136 dagen, waarvan 30 dagen voorwaardelijk.

De minderjarige jongen werd veroordeeld tot 90 dagen jeugddetentie, waarvan 26 dagen voorwaardelijk. Ook moeten ze zich onder (jeugd)reclasseringstoezicht stellen.

De rechtbank kan niet vaststellen of er een aanmerkelijke kans aanwezig was dat een van de kinderen zwaar lichamelijk letsel zou oplopen. Dat komt doordat er volgens de rechtbank geen deugdelijk technisch onderzoek is gedaan op de plaats delict.

Ook is het gebruikte pistool niet onderzocht door een deskundige. Daarom weet de rechtbank niet wat de afstand was van het balkon tot de slachtoffers en wat de kracht van de afgeschoten kogeltjes was toen ze de slachtoffers troffen. Wel acht de rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat de Eindhovenaren de bedoeling hadden pijn/letsel toe te bren gen aan de kinderen.

De rechtbank overwoog bij het bepalen van de straf ondermeer dat het schieten met loden kogeltjes van een balkon op kinderen laf is en ernstige angst- en onveiligheidsgevoelens oplevert bij de kinderen zelf en bij de ouders, hun omgeving en de maatschappij in zijn algemeen. Dat de verwondingen bij de kinderen zeer beperkt zijn gebleven, doet daaraan niet af.
Provincie:
Tag(s):