Twee van hen zijn tot 7,5 jaar en twee tot 8 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De verdachte van 21 jaar heeft 8,5 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. Hij heeft ook nog een pizzakoerier op 17 januari 2012 te Alphen aan den Rijn met geweld, en onder bedreiging met een mes, gedwongen geld en een Blackberry af te geven.
Vastgebonden en gekneveld
De rechtbank stelt in het vonnis vast dat er op 1 februari 2012 in het begin van de avond is aangebeld bij de woning van een werknemer van een ABN-AMRO filiaal. Met geweld en onder het tonen van messen dringen vier mannen de woning binnen, waarbij zij de man met een stroomstootwapen een schok toedienen en zijn polsen vastbinden.
Zijn partner en de beide tienerkinderen worden onder bedreiging met messen ook aan handen en voeten vastgebonden, gekneveld en op de 1e verdieping van de woning gegijzeld. Hun telefoon wordt afgenomen, zodat zij niemand kunnen bellen.
De man wordt naar de pasjes en de code van het bankfiliaal waar hij werkt, gevraagd. Desgevraagd geeft hij te kennen dat hij wel in het beveiligde gebied bij de kluis kan komen, maar niet in de kluis zelf. Nadat hij namen van collega's heeft moeten noemen, die dat wel kunnen, wordt hij gedwongen in een gestolen bestelbus te gaan zitten en rijden de overvallers naar het adres van een van deze collega's.
Een van de overvallers blijft in de woning bij de partner en de beide kinderen achter. Na enige tijd laten de overvallers de man in de bus op een carpoolstrook achter en gaan er zelf van door.
Overigens zijn er door de overvallers ook nog rijbewijzen, geld, een horloge en de personenauto van het gezin gestolen.
Kentekenregistratie en telecomonderzoek
Bij het onderzoek is onder meer gebruik gemaakt van kentekenregistratie en telecomonderzoek. Op het moment dat een voertuig langs (snel)wegen in Nederland het registratiesysteem passeert, worden de kentekens en de tijdstippen vastgelegd.
De rechtbank acht de feiten bewezen mede op grond van de analyse van die gegevens, en een grondig telecomonderzoek met analyse naar de gebruikte telefoonnummers, imeinummers en getapte gesprekken.
De rechtbank constateert verder dat er een bewuste en nauwe samenwerking tussen de 5 verdachten is geweest. Uit bijvoorbeeld het telecomonderzoek is ook gebleken dat er voor, tijdens en na de gijzeling en ontvoering veelvuldig telefonisch contact tussen hen is geweest.
De rechtbank concludeert dat ze, ook gelet op hun rol tijdens de gijzeling in de woning, in gelijke mate betrokken zijn geweest bij de voorbereiding en de uitvoering van de gijzeling en de voorbereiding van de bankoverval, evenals bij het stelen van de bestelbus.
Het door een van de verdachten geschetste alternatieve scenario schuift de rechtbank als niet aannemelijk terzijde. Het is te vaag en niet geschikt voor nader onderzoek.
Geen verantwoordelijkheid
De verdachten hebben de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen zeer ernstig geschonden en daarmee ook grote inbreuk gemaakt op de gevoelens van veiligheid in de samenleving. Uit de ter zitting voorgelezen slachtofferverklaringen zijn de ingrijpende en traumatische gevolgen die deze gebeurtenissen voor hen hebben en zullen hebben, volstrekt duidelijk.
De verdachten moeten naast materiele schadevergoeding ook bijna EUR 20.000,- aan immateriele schadevergoeding aan de slachtoffers betalen. De verdachten hebben door hun grotendeels zwijgende houding ook geen
verantwoordelijkheid voor de feiten willen nemen. De rechtbank neemt hen dit bijzonder kwalijk.
dinsdag, 4. december 2012 - 20:06
Celstraffen voor gijzeling gezin bankmedewerker en ontvoering Hoofddorp
Haarlem/Hoofddorp
Dinsdag heeft de rechtbank Haarlem 5 mannen tussen de 20 en 24 jaar oud veroordeeld tot gevangenisstraffen wegens het medeplegen van het op gewelddadige wijze gijzelen van een gezin in de eigen woning, het ontvoeren van de man in een gestolen bestelbus en het voorbereiden van een bankoverval.
Provincie:
Tag(s):