dinsdag, 13. november 2012 - 14:34

Celstraffen voor grootschalige BTW-fraude in handel tweedehands auto’s

De rechtbank Maastricht heeft op 13 november 2012 negen verdachten veroordeeld die zich jarenlang schuldig hebben gemaakt aan grootschalige BTW-fraude in de handel in tweedehands auto’s. De verdachten zijn veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen variërend van 10 maanden tot 5 jaar.

De verdachten hebben gebruik gemaakt van allerlei schijnconstructies zoals zogeheten plofbedrijven met nietsvermoedende zaaksvoerders, stromannen in ondernemingen en valse facturen. Elk van de verdachten had daarbij zijn eigen rol, variërend van directeur van één of meer bedrijven tot stroman en administrateur.

Op slinkse wijze is gebruik gemaakt van diverse buitenlandse plofbedrijven en valse bescheiden. Daardoor konden hoofdzakelijk in het buitenland aangekochte auto’s uit het zicht van de Belastingdienst verdwijnen. Door deze werkwijze werd zwarte winst gemaakt en wordt de (internationale) markt van de autohandel ontwricht omdat sprake is van oneerlijke concurrentie.

Het handelen van verdachten was duidelijk gericht op geldelijk gewin. Door de transacties van verdachten zijn grote sommen geld aan niet betaalde omzetbelasting aan de Staat der Nederlanden onttrokken. De verdachten zijn voor de bewezen verklaarde feiten (valsheid in geschrift, het doen van onjuiste belastingaangiftes) en hun aandeel in de criminele organisatie(s) veroordeeld tot celstraffen vanaf 10 maanden tot 5 jaar.
Provincie:
Tag(s):