dinsdag, 7. augustus 2012 - 16:01

Champignonkwekerij doorzocht in onderzoek naar arbeidsuitbuiting

Venlo

De directie opsporing van de Inspectie SZW heeft vandaag vier productielocaties van een champignonkwekerij in de regio Venlo doorzocht.

Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek - onder leiding van het Functioneel Parket - naar arbeidsuitbuiting en valsheid in geschrift. Drie verdachten zijn aangehouden. Twee vrouwelijke verdachten met de Poolse nationaliteit bekleden leidinggevende functies bij de kwekerij. De derde verdachte, een Nederlandse man, is hoofd financiën bij het bedrijf.

Het vermoeden bestaat dat de champignonkwekerij werkneemsters uit Polen uitbuit. Bij het bedrijf werken enkele honderden pluksters, hoofdzakelijk Poolse vrouwen. De verdenking is dat deze Poolse werkneemsters structureel worden onderbetaald, hele lange werkdagen maken en vrijwel geen vrije dagen krijgen. Daarnaast moeten zij een deel van hun loon verplicht afstaan voor huisvesting, maaltijden en verzekeringen.

In samenwerking met de Poolse autoriteiten hebben vandaag ook doorzoekingen plaatsgevonden op twee adressen in Polen. Vanaf deze locaties worden pluksters geworven voor de champignonkwekerij in Nederland. Vermoedelijk strookt de informatie die de pluksters in Polen krijgen niet met de werksituatie in Nederland.

Arbeidsuitbuiting is een vorm van mensenhandel waarbij financieel gewin voorop staat. Er wordt misbruik gemaakt van mensen die in een afhankelijke, kwetsbare positie zitten. Daarom treedt het Functioneel Parket hier tegen op.
Provincie:
Tag(s):