vrijdag, 29. juni 2012 - 15:26

ChristenUnie: ambulances zelf laten kiezen voor rijden op vluchtstrook

Den Haag

De ChristenUnie wil dat ambulances vaker toestemming krijgen gebruik te maken van de vluchtstrook. Dit meldt de ChristenUnie vrijdag.

Ambulance chauffeurs van niet-spoedeisende ritten, de zogenaamde B-ritten, moeten nu eerst toestemming hebben van de meldkamer om bij files gebruik te maken van de vluchtstrook.

Tweede Kamerlid Esmé Wiegman: “Ambulance chauffeurs zijn professionals. De beslissing om de vluchtstrook te gebruiken kan best aan hen overgelaten worden. Het gaat vaak om ernstig zieke patiënten voor wie file rijden een zware belasting is”. De woordvoerder verkeer en volksgezondheid van de ChristenUnie heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan minister Schultz van Haegen en minister Schippers.

Ontheffing
Esmé Wiegman wijst er in haar Kamervragen op dat voor lijnbussen op bepaalde trajecten een standaard ontheffing geldt voor het gebruik van de vluchtstrook bij files. ‘Ambulances zouden ook zo’n ontheffing moeten krijgen’.

Ook wil het Kamerlid weten hoe vaak een verzoek van ambulancechauffeurs om de vluchtstrook te gebruiken door de meldkamer wordt geweigerd en of overwegingen met betrekking tot de verzekering een rol spelen bij het besluit of gebruik van de vluchtstrook wordt toegestaan.

In eerdere Kamervragen over ambulances op de vluchtstrook kondigde de regering aan dat er onderzoek zou worden gedaan naar knelpunten in het gebruik van de vluchtstrook door ambulances. ‘Ik wil weten wat de resultaten zijn van dit onderzoek,’aldus Wiegman.
Provincie:
Tag(s):