dinsdag, 7. februari 2012 - 8:53

Citotoets van start in het basisonderwijs

Utrecht

Op 85% van de basisscholen in Nederland is vandaag voor groep 8 de jaarlijkse Citotoets weer van start gegaan. Ongeveer 162.000 leerlingen buigen zich drie dagen over 200 meerkeuzevragen.

De kinderen zullen getoetst worden op het gebied van taal, rekenen en studievaardigheden. Bijna 90% van de scholen laat de kinderen ook de toets wereldoriëntatie doen.

Omdat de toets zich richt op basisvaardigheden is een speciale training vooraf niet nodig. De toets laat zien hoe goed leerlingen gebruik kunnen maken van wat zij op de basisschool leerden. Een kennismaking met de toets en het type vragen op school is voldoende. Dit kan bijvoorbeeld door het maken van een ‘oude’ toets.

De Citotoets is een hulpmiddel bij het maken van de keuze voor een passend brugklastype. De toets geeft een onafhankelijk advies naast het advies van de basisschool en de wens van ouders en leerling. Om de onafhankelijkheid van de toets te garanderen wordt de inhoud jaarlijks compleet vernieuwd. In de week van 5 maart 2012 ontvangen scholen de resultaten. Op woensdag 7 maart, als alle scholen de resultaten hebben ontvangen, maakt Cito de uitslag bekend.
Provincie:
Tag(s):