maandag, 14. mei 2012 - 9:58

Cold caseteam onderzoekt dood Wilma Bres uit Delft

Delft

Een cold case team van Bureau Regionale Recherche van Politie Haaglanden heeft het onderzoek heropend naar de dood van Wilma Bres uit Delft in 1989. De Hoofdofficier van Justitie in Den Haag looft een beloning van 10.000 euro uit voor de gouden tip.

In de nacht van 15 op 16 juli 1989 kwam Wilma Bres, 32 jaar, in Delft door een misdrijf om het leven. Wilma speelde in de avond van 15 juli 1989 met een amateurgezelschap in de toneeluitvoering ‘Sondheim in the Park’. Daarna dronk zij met enkele mede-acteurs en gasten wat in een café, waarna ze volgens getuigen omstreeks 02.00 uur ’s nachts met de fiets op weg naar huis ging.

Omstreeks 03.00 uur werd Wilma op de Muyskenslaan, in een park nabij haar huis, op de grond aangetroffen in een grote plas bloed. Ze bleek te zijn overleden door snij- en steekwonden. Wilma was een bruisende vrouw, die deelnam aan diverse zang- dans en toneelverenigingen en had een actieve rol in politieke en religieuze groepen.

In de periode na haar dood, is technisch onderzoek verricht, een buurtonderzoek gehouden en zijn vele getuigen verhoord. Hieruit zijn vele technische en tactische aanwijzingen gekomen. Er is destijds veel media-aandacht voor de zaak geweest, naar aanleiding waarvan ook diverse tips binnenkwamen. Een groot deel van de aanwijzingen is nader onderzocht en er zijn diverse personen gehoord, maar er is nooit iemand veroordeeld voor de gewelddadige dood van Wilma.

Op basis van meerdere getuigenverklaringen werd in 1992 een toen 31-jarige man aangehouden op verdenking van de doodslag cq moord op Wilma. De verdachte ontkende tijdens de verhoren iets met de dood van Wilma te maken te hebben. De aanwijzingen, die in zijn richting wezen, konden destijds niet met technisch of ander bewijs gestaafd worden. Daarom is de toenmalige verdachte vrijgelaten.


Inmiddels zijn diverse technische sporen met behulp van nieuwe onderzoeksmethoden opnieuw onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. Hieruit zijn al verschillende nieuwe aanwijzingen gekomen, zoals een DNA-profiel. In de loop der jaren zijn nog een aantal tips binnengekomen. De technische sporen en tactische aanwijzingen zullen opnieuw geanalyseerd worden en zonodig vergeleken met materiaal van mogelijke verdachten en het slachtoffer.

Zaak bij Peter R. de Vries
Afgelopen zondag 13 mei besteedde Peter R. de Vries in zijn programma bij SBS 6 aandacht aan de zaak. Ook hij doet onderzoek naar de dood van Wilma. In de uitzending werden getuigen opgeroepen zich bij het cold case team te melden wanneer zij informatie hebben die voor het heropende onderzoek naar de zaak van belang kan zijn.

Tips na uitzending
Na de uitzending zijn er bij het team 14 tips binnengekomen, waaronder een paar zeer interessante. Ook bij Peter R. de Vries zijn nog diverse tips binnengekomen.

Beloning
De Hoofdofficier van justitie looft in deze zaak een beloning uit van 10.000 euro uit voor de Gouden Tip.

Tips
Heeft u informatie die het cold case team kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met het team via via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.
Provincie:
Tag(s):