zondag, 28. oktober 2012 - 21:12

Conceptregeerakkoord is af en gaat maandag naar de fracties

Zondag is officieel bekendgemaakt dat de onderhandelaars Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) het eens zijn geworden over een conceptregeerakkoord.

Maandag wordt het conceptregeerakkoord aan de fracties voorgelegd. Er kan dus heel snel een nieuw kabinet zijn, zo melden verschillende media zondag.

In de afgelopen dagen heeft het Centaal Planbureau (CPB) de maatregelen in het conceptregeerakkoord doorgerekend. Uit het feit dat Rutte en Samsom het conceptregeerakkoord nu met hun fracties gaan bespreken mag worden afgeleid dat de resultaten door het CPB zijn goedgekeurd. Na de fractievergadering zullen de de twee partijleiders verslag uitbrengen aan de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos.

Vorige week lekten veel maatregelen die Rutte en Samsom overeenkwamen al uit. Zo willen beide partijen de hypotheekrenteaftrek ook voor bestaande gevallen geleidelijk verlagen en worden de zorgpremies inkomensafhankelijk.
Ook verdwijnt de zorgtoeslag en wordt er voor 1 miljard euro gekort op Ontwikkelingssamenwerking.

De nieuwe ministerploeg lijkt ook vrijwel rond. Er zullen in totaal 13 ministers in het kabinet plaatsnemen. Nu zijn het er nog 12, maar er komt één minister bij voor de nieuwe post Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De liberalen leveren zeven ministers, de sociaaldemocraten zes.

De NOS schrijft dat betrouwbare bronnen in Den Haag melden dat Halbe Zijlstra de nieuwe fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer wordt. Nu is Zijlstra nog demissionair staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zijlstra is dan de opvolger van Stef Blok, die minister wordt voor Wonen en Rijksdienst.
Provincie:
Tag(s):