woensdag, 13. juni 2012 - 17:15

Concert van Middelburgse componist op unieke locatie

Op zaterdagavond 23 juni organiseert de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) een Buitenplaatsconcert dat in het teken staat van de Middelburgse componist Gerard von Brucken Fock (1859-1935).

Von Brucken Fock is geboren op buitenplaats Ter Hooge bij Middelburg en dit is ook de locatie van het concert, een unieke gebeurtenis op de geboortegrond van de componist. Mezzosopraan Bernadette ter Heyne en pianist Rien Balkenende brengen liederen ten gehore van Von Brucken Fock, zoals ‘Laag Water aan de Schelde’ en ander repertoire van onder andere Eisler en Saint-Saens. De liederenavond wordt voorafgegaan door een wandeling met een gids van Stichting Het Zeeuwse Landschap, die vertelt over de natuur en de geschiedenis van de mooie Middelburgse buitenplaats. Vanwege de kleine muziekzaal is deze avond slechts voor een beperkt publiek toegankelijk. Kijk voor programma-informatie en kaarten à 15 euro per persoon op www.scez.nl/zomertournee <http://www.scez.nl/zomertournee> . Dit bijzondere Buitenplaatsconcert is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Gerardus Hubertus Galenus van Brucken Fock was een Nederlands componist en kunstschilder. Hij is geboren op buitenplaats Ter Hooge (destijds gemeente Koudekerke). Zijn familie was van rijke komaf en hij heeft nooit hoeven te werken, maar hij volgde toch de HBS in Middelburg. Hij maakte deze niet af, omdat de muziek bij hem voorging. De bekende componist Edvard Grieg noemde hem ‘De Nederlandse Chopin’. De zee en de Schelde waren belangrijke inspiratiebronnen voor zijn composities. Ook schreef hij veel religieuze muziek. Op de liederenavond hoort u zijn ‘Laag Water aan de Schelde’ op de plek waar Von Brucken Fock geboren is én ook de liederen componeerde, aan de mooie vijver van de buitenplaats.

Mezzosopraan Bernadette ter Heyne en pianist Rien Balkenende brengen Von Brucken Fock en zijn poëtische muziek terug naar de letterlijke geboorteplek van de componist.

De internationale carrière van Ter Heyne voert haar van Tsjechië tot Vietnam en van Oostenrijk tot Zuid-Afrika. Dichter bij huis zong ze bij de Nederlandse Opera en Onafhankelijk Toneel. Pianist Rien Balkenende, geboren in Kamperland, speelde in wisselende bezettingen diverse kamermuziekprogramma's en is een veelgevraagd oratorium-begeleider. Ook gaf hij diverse orgelconcerten in diverse plaatsen in Zeeland en daarbuiten. Op het programma van 23 juni staan naast Von Brucken Fock ook liederen van onder andere Saint-Saens, Eisler en Morricone. Een divers programma op een bijzondere plek.

Voorafgaand aan het avondconcert wordt gezamenlijk een wandeling van circa een half uur over de buitenplaats gemaakt, waarbij een inleiding wordt gegeven over de geboorteplek van de componist en de historie van de buitenplaats. Het concert begint om 19.45 uur en duurt circa één uur.

Op zondagmiddag 24 juni wordt op Ter Hooge ook een picknickmiddag georganiseerd, met harp- en fluitmuziek, schminken en barokacteurs. Een week later, zondagmiddag 1 juli, is er eveneens een picknickmiddag met vermaak op buitenplaats Mon Plaisir in Schuddebeurs.

De SCEZ organiseert dit alles in het kader van het Jaar van de Historische Buitenplaats en het Zeeuws Jaar van het Water. Voor meer informatie: www.scez.nl/zomertournee <http://www.scez.nl/zomertournee> .
Provincie:
Tag(s):