vrijdag, 22. juni 2012 - 9:53 Update: 08-07-2014 0:49

Consumptie krimpt al bijna een jaar

Door huishoudens werd in april 2,0 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in april 2011. De afname is ongeveer even groot als in maart (1,8 procent). De consumptieve bestedingen zijn al bijna een jaar lang onafgebroken lager dan een jaar eerder. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Aan duurzame goederen is 9,2 procent minder besteed. Vooral kleding en schoenen, artikelen voor het inrichten van de woning en nieuwe personenauto’s waren minder in trek. De bestedingen aan huishoudelijke apparaten waren wel hoger dan een jaar eerder. Verder waren de bestedingen aan voedings-en genotmiddelen 2,3 procent lager. Aan diensten werd iets minder besteed dan in april 2011 (-0,3 procent).

April 2012 was relatief koud, terwijl april 2011 uitzonderlijk zacht was. De huishoudens verbruikten dan ook fors meer gas dan een jaar eerder. Zonder het hogere gasverbruik was de krimp van de consumptie 1 procentpunt groter geweest.

De consumptieradar laat de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens zien. Deze veranderden in juni weinig.
Categorie:
Tag(s):