zaterdag, 26. mei 2012 - 12:14

CRASH ’40-’45 viert 25- jarig bestaan

CRASH ’40-’45 viert op 31 mei en 2 juni het 25 jarig bestaan.

Het begon in 1987 met onderzoek naar de crash van de Engelse Vickers Wellington PH-C die op 31 mei 1942 om 00.26 uur neerkwam aan de Akerdijk in Badhoevedorp. De berging van dit vliegtuig, die werd uitgevoerd door CRASH, vond plaats op 31 mei 1987. Het jubileum-programma staat in het teken van die eerste berging en het werk van oprichter en eerste voorzitter Henk Rebel.

Berging
De herinneringen aan de oorlog en de interesse om meer te weten te komen over de lotgevallen van de bemanning, bracht Henk Rebel, samen met een werkgroep in beweging om de geschiedenis over de crash van de Wellington zowel figuurlijk als letterlijk boven de grond te halen. In de jaren na deze eerste berging was 31 mei steeds het symbool voor de stappen die toen zijn gezet om te komen tot een permanente expositie over de luchtoorlog boven de nRandstad.

Ook in de gedachten van Henk Rebel bleef die datum verbonden aan de start van wat nu de Stichting CRASH Research in Aviation Society Holland (CRASH) ’40-’45 en het nCRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-‘45 zijn. Ten tijde van de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk in Badhoevedorp bij de crashlocatie van de Wellington PH-C, nam CRASH ’40-’45 het initiatief om in de Rozenstraat een monument op te richten voor de omgekomen bemanning van de Wellington PH-C. Het was uiteraard geen toeval dat dit monument op 31 mei 1999 in de Rozenstraat werd onthuld.

Onthulling Wellington monument
Nu komt de datum 31 mei weer dichterbij en is het inmiddels 2012. Dat betekent dat de organisatie 25 jaar actief is en dat zal niet ongemerkt voorbij gaan. Eén van de programmaonderdelen is, de nieuwe onthulling van het monument voor de Vickers Wellington bemanning in Badhoevedorp.

Weer en wind hebben de afgelopen jaren hun tol geëist. Dat maakte renovatie van het monument met een nieuwe gedenksteen noodzakelijk. Om 12.26 uur vindt een hernieuwde onthulling plaats van het Wellingtonmonument in de Rozenstraat in Badhoevedorp.

Boek- en filmpresentatie
Henk Rebel zal er helaas niet bij zijn. Hij overleed in februari 2008 maar zijn werk leeft voort in het museum. Het jubileum van CRASH staat voor een groot deel in het teken van zijn werk. Een volledig vernieuwde uitgave van het door hem geschreven ‘Een blaag in oorlogstijd’, zal worden enkele speciale gasten uit binnen- en buitenland ontvangen. Dat zijn onder anderen nabestaanden van bemanningen van vliegtuigen.

Zowel het boek als de dvd kunnen dan bekeken worden. Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 is gevestigd aan de Aalsmeerderdijk 460, 1436 BM Aalsmeerderbrug. Het museum is geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur.
Provincie:
Tag(s):