dinsdag, 11. december 2012 - 17:27

Criminele drugsorganisatie opgerold na een langlopend onderzoek

Amsterdam

Rechercheurs van de Dienst Controle Infrastructuur en Verkeer (DCIV) van het korps Amsterdam-Amstelland hebben zeven verdachten aangehouden na een langlopend onderzoek naar hasj-invoer, witwassen en deelneming aan een criminele organisatie, zeven verdachten aangehouden.

De laatste verdachte is aangehouden op maandag 10 december in Noord-Holland. De man is eigenaar van een transportbedrijf. Onder de andere verdachten, waarvan de meesten afgelopen zomer al zijn aangehouden, zitten twee vrachtwagenchauffeurs die voor dit bedrijf werkten.

Een van hen is door de Franse autoriteiten in Frankrijk aangehouden toen hij ruim honderd kilo hasj in een vrachtauto het land in smokkelde. Het smokkelen van de hasj gebeurde in een verborgen ruimte in de vrachtauto. De tweede vrachtwagenchauffeur is vrijgelaten. Hij wordt nog steeds gezien als verdachte.

ruim 1 miljoen euro
"Het was een zaak van de lange adem," aldus recherchechef Don van Wolde van het korps Amsterdam-Amstelland. "De verdachten die in beeld kwamen waren zeer oplettend. Daardoor was het lastig om goed zicht op de zaak te krijgen." Het onderzoek werd geleid door een recent opgericht rechercheteam van de Dienst Controle Infrastructuur en Verkeer van de politie Amsterdam-Amstelland. "Dit team richt zich voornamelijk op de aanpak van criminaliteit in de Amsterdamse haven en in de transportbranche," legt Van Wolde uit. Het team was eerder succesvol in de aanpak van georganiseerde hennepteelt in het havengebied waarbij een ontnemingrapportage van ruim 1 miljoen euro werd opgemaakt.

Onderzoek
Het onderzoek begon in april dit jaar naar aanleiding van informatie over een opslag voor verdovende middelen in het Amsterdamse havengebied. "Door verschillende technische en tactische acties uit te voeren werd duidelijk dat we op het goede spoor zaten." Tijdens het onderzoek werd uitgebreid samengewerkt met de douane, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, rechercheurs van het Korps landelijke politie Diensten en van het korps Noord-Holland-Noord.
Provincie:
Tag(s):