vrijdag, 27. januari 2012 - 11:46 Update: 08-07-2014 0:54

CT-scan voorspelt risico hartinfarct

Rotterdam

Een CT-scan helpt om het risico op een hartinfarct in te schatten. Dat concludeert Suzette Elias-Smale, onderzoeker van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Op 18 januari promoveerde zij op haar onderzoek, dat werd gefinancierd door de Hartstichting.

Een juiste inschatting van het risico op een hartinfarct is belangrijk. Het kan voorkomen dat mensen onnodig medicijnen slikken, of juist niet de medicijnen krijgen die ze wel hard nodig hebben. 'Mensen met een hoog risico krijgen medicijnen, bij een laag risico krijg je advies over een gezonde leefstijl', zegt Elias-Smale. 'Maar een grote groep mensen heeft een gemiddeld risico. We weten niet zo goed hoe we deze mensen het beste kunnen helpen'. Ze ontdekte dat een CT-scan daarbij nuttig kan zijn.

Elias-Smale en haar collega's maakten bij ruim 2500 mensen een CT-scan van verschillende slagaders, onder meer in het hart en het hoofd. Ze ontdekten dat zo'n scan kan tonen of iemand een hoog of laag risico heeft op een hartinfarct. Hierdoor kunnen artsen gerichte adviezen geven, op maat gemaakt voor elke patiënt.
Categorie:
Tag(s):