woensdag, 27. juni 2012 - 17:12

D66: “Geen mobiele bodyscan in straten Amsterdam”

Amsterdam

'De Amsterdamse politie moet direct stoppen met het onderzoek naar de mogelijkheden om bodyscans met röntgenstraling op straat in te zetten', meldt D66 Amsterdam woensdag.

Burgemeester Van der Laan liet vorig week de gemeenteraad weten dat in het kader van een aanvulling op preventief fouilleren de politie onderzoek doet naar de mogelijkheden van dergelijke scanpalen in Amsterdam. D66 vindt de aantasting van de privacy met ‘het door kleding heen kijken’ veel te groot.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: “Preventief fouilleren is al een zwaar middel: je wordt staande gehouden, geselecteerd en van top tot teen doorzocht. Een mobiele bodyscanner die met straling door kleding heen kan kijken is echt een aantal stappen te ver. De politie hoeft niet álles van de Amsterdammer te weten.”

Het politiekorps Rotterdam Rijnmond en de landelijke ondersteunende politieorganisatie VtsPN kregen in 2010 een half miljoen euro van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor het ontwikkelen van een mobiele bodyscan.

De Erasmus Universiteit deed hiervoor onderzoek naar de juridische toelaatbaarheid van een wapenscan op straat. En de TU Delft zou inmiddels gevraagd zijn naar de technische haalbaarheid te kijken.

Wereldwijd worden de mogelijkheden voor mobiele bodyscanners onderzocht. Het New York Police Department voert tests uit met het middel.
Provincie:
Tag(s):