zondag, 20. mei 2012 - 13:54

D66 wil langer laten werken en inkomstenbelasting verlagen

Den Haag

D66-Kamerlid Wouter Koolmees stelde vandaag bij Buitenhof voor om de duur van de werkweek geleidelijk weer terug te brengen tot 40 uur om de Nederlandse economie te versterken. De sociaal-liberaal wil daarnaast Tweede Pinksterdag schrappen als verplichte verlofdag.

Hierdoor kunnen de lonen stijgen, kan de inkomstenbelasting worden verlaagd en worden de overheidsfinanciën sterk verbeterd. Koolmees: 'Iets meer werken in ruil voor een stijging van je loon en verlaging van de inkomstenbelasting, zo komen we werkend uit de crisis'.

Nederlanders werken zo n 1377 uur per jaar, het minst van de geïndustrialiseerde wereld blijkt uit onderzoek van OESO. Hongaren maken gemiddeld 1956 uur per jaar, Polen 1939 en Italianen 1778. Ook landen met een vergelijkbare economie en cultuur maken veel meer uren: zo werkt een gemiddelde Fin 1690 uur en een Brit zo n 1647 uur. De Zweden zijn goed voor 1624 uur.

Koolmees: Laten vakbonden en werkgevers de arbeidsverhoudingen moderniseren, net zoals ze hebben gedaan bij het Akkoord van Wassenaar in 1982. Na meer dan zeventig jaar steeds minder werken moeten we nu de trend keren. Laten de sociale partners een Akkoord voor Werk en Welvaart sluiten om de Nederlandse economie te versterken en onze levensstandaard te beschermen.
Provincie:
Tag(s):