dinsdag, 24. april 2012 - 23:42

De Maand van de Vrijheid 2012

Zeeland

Van 5 tot en met 23 mei staat alles in het teken van vrijheid, verdraagzaamheid en respect tijdens de dertiende editie van de Maand van de Vrijheid.

5 mei de aftrap van de Maand van de Vrijheid 2012De Maand van de Vrijheid is een samenwerkingsverband tussen de partijen Provincie Zeeland, de Cultuurwerf, COS Zeeland, Scoop, Zeeuwse Bibliotheek, De Drvkkery en sinds dit jaar ook Film by the Sea. De activiteiten zijn vooral gericht op jongeren en staan in het teken van de vier vrijheden (Four Freedoms), zoals die ooit zijn geformuleerd door de Amerikaanse president Roosevelt: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.

Op 5 mei wordt om 10.30 uur het spits afgebeten in de Sint Jacobskerk in Vlissingen, met de Van Randwijklezing door Inez Weski; een van Nederlands bekendste en opvallendste strafpleitsters, publiciste en opinieleidster.

Vanaf 13:00 uur start het Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen. Het muziekprogramma bevat optredens van onder meer de ambassadeurs van de vrijheid Nick & Simon. Terugkerende projecten zijn het debat, waarbij jongeren het dialoog aangaan over het begrip vrijheid en het project MensenZoo. Hierbij gaan bezoekers het gesprek aan met stereotypen die door de maatschappij in hokjes worden geplaatst.

Het filmprogramma biedt dit jaar een uniek kinderfilmconcert, live muziek bij de stille film Peter Pan, de allermooiste fantasyklassieker voor kinderen en volwassenen. In 1924 verscheen de eerste filmversie, toen nog een stille film. Componist en muzikant Kevin Toma schreef speciaal voor deze film nieuwe muziek. Hij speelt live piano terwijl verteller en acteur Daan van Dijsseldonk je mee neemt in dit wonderlijke verhaal.

Film by the Sea organiseert in de Maand van de Vrijheid een pilot van het educatieve programma voor scholen 'Recht voor zijn Raap'. Hierin komen diverse aspecten van Film by the Sea van dit najaar samen. Film by the Sea presenteert in het najaar een omvangrijke line up met films waarin Recht en Rechtspraak centraal staan.

Literatuur
Tijdens de Maand van de Vrijheid schenkt de literaire tocht vanuit een niet-westerse culturele invalshoek aandacht aan thema's als vrijheid, verdraagzaamheid en respect. Dit jaar is Monique Samuel uitgenodigd om op Zeeuwse scholen presentaties te verzorgen. Monique Samuel is een enthousiaste veelbelovende jonge schrijfster en Midden-Oosten deskundige met een Egyptische achtergrond. Alle deelnemende leerlingen ontvangen een essay dat speciaal door de auteur voor deze gelegenheid is geschreven.

Exposities
Kunst komt ook ruimschoots aan bod. Dit keer is er in De Drvkkery in Middelburg onder andere een expositie te zien van kunstenaar Jon Heath uit Birmingham, Engeland. Zijn indrukwekkende collages zijn niet alleen een mysterie, maar dragen ook de boodschap 'Art not War'. Elk van zijn stukken beelden scènes uit over moed, verdriet, lijden en gevechten voor vrijheid. De tentoonstelling is samengesteld met werken uit verschillende series van Quotation Street Art's collagekunst.

Op 11 mei staat de Timmerfabriek in Vlissingen bol van de activiteiten. De ochtend staat in het teken van duurzame ontwikkeling. 's Middags is er een grote onderwijsmarkt voor leerkrachten en betrokkenen uit het Zeeuwse basis- en voortgezet onderwijs. Het thema is 'Wereldburgerschap en Four Freedoms in de klas'. Deze dag wordt afgesloten met het uitreiken van de Zeeuwse Four Freedoms Awards, voor lokale initiatieven op het gebied van de vier vrijheden.

De Maand van de Vrijheid wordt afgesloten op woensdagavond 23 mei met een literair festival in de Wandelkerk in Middelburg. Een swingend evenement vol literaire elementen. Zo is er een rondetafelgesprek onder leiding van Marcia Luijten met als gasten David van Reijbrouck, Elvis Peeters en Monique Samuel en kan men genieten van Afrikaanse muziek.

Kijk voor het volledige programma en meer informatie op www.maandvandevrijheid.nl.
Provincie:
Tag(s):